H


HELENIUM. Zonnekruid. Kennen we allemaal, en al vinden we ze misschien een beetje gewoontjes, ze horen in elke tuin thuis. Er is ook best wel veel belangstelling voor, en dat bleek alweer heel wat jaren geleden uit de opkomst bij een speciale dag aan Heleniums gewijd, in de tuinen van Mien Ruys te Dedemsvaart. Er kwam een groot aantal mensen om speciaal naar de Heleniums te kijken, waarvan er in die tuinen de grootste collectie van Nederland e.o. bijeen gebracht was, en zij noteerden hun favoriete cv‘s. Daar waren vrijwel geen gele meer bij, alleen nog maar rode/bruinrode. Deze collectie is intussen verplaatst en niet meer als zodanig te bezichtigen. Wij hebben een selectie gemaakt uit de beste cv‘s die nu aangeboden worden, met voor zover dat mogelijk was, ook een sterrenwaardering gebaseerd op een zeer degelijke proef in Duitsland, toch eigenlijk de Heimat der Heleniums. Een aantal is zo nieuw, dat ze nog niet gewaardeerd zijn.

‘Baudirektor Linne‘ (**, middelvroeg) bestaat al wat langer en is roodbruin, Heleniumrood, met vrijwel geen geel er in, het midden is bruin. Hoogte tot 150 cm, een van de hogere, en de eerste keus als je een sterke hoge roodbruine zoekt. Blijkt toch wel een hele goede te zijn na jaren vaststaan hier.
€ 2,50

‘Eldorado‘ ( nog niet gewaardeerd) heel nieuwe, met heldergele, glimmende en vooral grote bloemen. Een van de meest grootbloemige. Hoogte 110 cm. Tot mijn grote verrassing bloeit hij heel goed na in het najaar. Ook wel geschreven als ‘El Dorado’.
€ 2,50

‘Little Orange’ inderdaad mooi kleinbloemig oranje, of dat sterk benaderend! Afkomstig van Henk Jacobs in Vriescheloo, een gepassioneerd Helenium kweker en -verzamelaar. Niet zo hoog, goed passend bij de maat van de bloem. Leverbaar in
2013.
€ 3,00

‘Loysder Wieck‘ ( niet gewaardeerd) is een Nederlandse cv., met merkwaardig “spidery” bloemen: de bloemblaadjes zijn in de lengte opgerold, als een molenwiek zo doorzichtig worden daardoor de bloemen. Vooral van enige afstand bekeken zijn de bloemen lichtbruin, met maar een beetje oranje erin. Vooral geliefd als snijbloem. Bloeit in augustus, 120 cm hoog hier.
€ 2,50

‘Mardi Gras‘ en meteen zou je je kunnen afvragen of we al niet genoeg Heleniums hebben. Misschien wel, maar wat dan nog? Belangrijker is het, of een nieuw soort iets toevoegt aan het al bestaande, daar zijn we altijd naar op zoek. Hier gaat het om een Engelse selectie met “tiedyed” oranjegele, volle, bloemen met een doorsnede van 5 cm, alleszins groot voor een Helenium. Vroegbloeiend en lang daarmee doorgaand, en niet te vergeten, heel laag, rond de 80 cm.
€ 2,50

‘Meranti’ is een verbetering van de oude ‘Kupferzwerg’, dus niet erg hoog, zo’n 90cm, bloemen roodbruin.
€ 2,50

‘Marion Nickig‘ (nog niet gewaardeerd) is een heel nieuwe, met veel bloemen, die aan de kleine kant zijn. Ze zijn donkerrood met een onregelmatige gele rand. Het mooie van haar zijn de verschillende fasen van verkleuring, van donker bruinrood tot oranjegelig, waardoor er een heel levendig patroon ontstaat. Helemaal niet stijf, maar de schoonheid van de nuance.
€ 2,50

‘Oldenburg‘ van Hartmut Rieger, bekend verzamelaar van Helenium en Phlox, komt deze gelere variant van ‘Rauchtopas‘, een mooie heldere kleur. Een van de beste nieuwe m.i. Hoogte 120 cm.
€ 3,00

‘Potter’s Wheel’ is roodbruin, grootbloemig, met een heel smal geel randje om de bloemblaadjes. Heel laat bloeiend, vaak tot ver in september-begin oktober. Hoogte 130 cm of nog iets meer. Dit is een Nederlandse selectie, afkomstig van de Arnoldshof in Wijchen.
€ 2,50

‘Ragamuffin’ van een andere fanatieke verzamelaar, dit keer uit Engeland komt deze opvallende oranje met gele, met de bloemblaadjes iets ingekruld en opstaand. Prima selectie! Hoogte 130 cm.
€ 3,00

‘Rauchtopas‘ (***, middel) is een van de allerbeste en mooiste, daar zijn wij het allemaal overeens. Een hoge is het, zeker 150 cm, heel stevig. De bloemen zijn okergeel aan de binnenkant , rood aan de buitenkant, maar omdat de bloemblaadjes wat naar binnen zijn gekruld, speelt het rood van de buitenkant door naar binnen. Heel mooi!
€ 2,50

‘Red Army’ een rijkbloeiende rode in de trant van ‘Moerheim Beauty’. Niets mis mee!
€ 2,50

`Rubinkuppel` elk jaar hebben we er nog een paar van, voor de liefhebber van deze meest rode, die nog maar op heel kleine schaal gekweekt wordt: zij is wat zwakjes en groeit langzaam. Ooit gered uit de Tuinen van Mien Ruys in Dedemsvaart, waar zij –gelukkig- nog steeds goed verzorgd werd. Hoogte 130 cm, prachtkleur.
€ 3,00

‘Rubinzwerg‘ (**, middel) is mooi helder roodbruin, in brede tuilen, en aan de lage kant blijvend. Soms zijn er wel erg veel bloemen, het wordt dan zo‘n boeket, dat nog aan de grond vastzit. Kreeg ook een AGM. Hoogte ongeveer 100 cm.
€ 2,50

‘Sahin‘s Early Flowerer‘ heeft een ongelukkige naam, en dat voor zo‘n goede nieuwe, die ook een AGM kreeg. Hij is geel met roodachtige vlekkerigheid, verbloeiend naar gelijkmatig oranje en nog later naar terracotta. Heel lang- en rijkbloeiend., van half juli tot eind augustus, mét nabloei. Lijkt op de aloude ‘Wyndley‘, maar is veel beter.
€ 2,50

‘Luc’ is een nog weer nieuwere, die zelfs nog beter schijnt te zijn; genoemd naar Luc Klinkhamer, die heel veel voor de introductie van nieuwe vaste planten in Nederland gedaan heeft. Leverbaar 2013. Voortdurend plant ik weer nieuwe uit en kijk of ze wat toevoegen aan het bestaande sortiment: soms wel, meestal niet! De lijst overbodige doublures is lang! Literatuur: een heel goed testrapport in “Gartenpraxis”, oktober 2005, met een zeer overzichtelijke tabel met kleuren en bloeitijden. En kijk eens op de site www.phlox-helenium.de , wat daar niet op staat, bestaat niet! Min of meer.

 

HELIANTHUS. Zonnebloem. Waarom zijn die toch tegenwoordig helemaal niet populair meer, en de vraag stellen is haar beantwoorden: ze zijn vaak gewoon grof in hun blad en stelen, maar als je die nou eens gedeeltelijk verstopt achter iets mooiers? Helemaal zal dat niet lukken, want ze worden hoog; ‘Sheila‘s Sunshine‘ is zelfs de hoogste vaste plant die wij hier kweken, met gemak haalt zij de 3 meter! De bloemen van de betere cv‘s zijn aangenaam lichtgeel of zwavelgeel, een kleuraanduiding die graag aan een heel ander soort geel wordt gegeven, maar hier klopt het wel. Gebruik de Zonnebloemen als grote vullers op de achtergrond, waar je meer van de bloemen dan van het blad wilt zien. Ze komen uit de USA, waar vele soorten verplicht bij wet uitgeroeid moeten worden, zo gevaarlijk woekeren ze. Vergelijkbaar met de Distelverordening, die in Nederland nog steeds bestaat.                                       

‘Carine‘ van Chris Ghyselen uit Belgie, is een waardevolle plant op een plek, waar ‘Lemon Queen‘ te groot zou worden. Hoogstens 150 cm hoog wordt zij, en de bloemkleur is een fractie bleker dan ‘Lemon Queen‘, maar nog lang niet zo bleek als ‘Sheila‘s
Sunshine‘.
€ 4,00

giganteus ‘Sheila‘s Sunshine‘ wordt “immens gigantisch” hoog, wel 3 meter, met helemaal bovenin kleine bleekgele bloemen met een zwart hart, qua kleur wel iets weg hebbend van de eenjarige Zonnebloem ‘Italian White‘. Plant haar achterin, in hele grote borders, en daar zullen wij dan ook haar lelijke kale stelen bij droogte niet goed kunnen zien. Bloeit laat en geeft daardoor iets extra‘s aan de herfsttuin. Mooi in combinatie met de al bijna net zo hoge, witte Fagopyrum dibotrys.
€ 3,50

‘Lemon Queen‘ is in Dalfsen in vele tuinen te zien, een illustratie van hoe gemakkelijk deze groeit, hoe gemakkelijk het is om er een stukje af te halen zonder naar de kweker te gaan, en – het allerbelangrijkst- hoe leuk iedereen deze citroengele zonnebloem vindt. In de loop van augustus begint ze steeds rijker te bloeien, dat gaat maar door tot aan de vorst. Een grote plant wordt het, 200 cm hoog, en zeker net zo breed na een aantal jaren vaststaan, en vast staat ze! Een grote houtige wortelstok wordt er gevormd. Zon. Maar verder geen eisen stellend. 
€ 3,50                                                                                                                                                                        

salicifolius is de wilgbladige Zonnebloem, waarvan de lange stelen vol bezet zijn met smalle,lintvormige bladeren als van een Salix- Wilg. De onderkant van de stelen is altijd kaal, de stelen hangen wat uit, vandaar dat een Engelse collega deze plant vergeleek met een Afghaanse Windhond. Dit is op de eerste plaats een bladplant, de bloemen verschijnen erg laat, in koude zomers al helemaal niet, en zijn onaangenaam oranjegeel en staan ongelukkig bovenin de plant: van mij mogen ze eruit. Het wordt snel een grote wuivende bos van zo‘n 2 meter hoog. Een lieveling van Mien Ruys, samen met Macleaya‘s, haar “signatuurplanten”, een modewoord in de wereld van de TV koks tegenwoordig.
€ 3,50

Literatuur: een diepgravend artikel in “The Hardy Plant”, het tijdschrift van The Hardy Plant Society, herfst 1999. Je vraagt je wel af, waarom men in het verleden de moeite heeft genomen om zoveel cv’s te onderscheiden, die zo te zien nauwelijks verschillend zijn; ze zijn blijkbaar heel erg in de mode geweest, en wij vinden ze nu vooral heel erg geel!

 

HELIOPSIS. Het zelfde lot als het voorgaande leek dit geslacht beschoren, we zaten al in de ontkenningsfase, toen deze op het toneel verscheen:
                                                                                                              

helianthoides ‘Asahi‘ is een vreemde cv., laag en zéér kleinbloemig, nog geen 2 cm doorsnede. Het lijkt wel een klein Rudbeckia‘tje. Bloeit altijd maar door tot in november en steeds blijven die pomponnetjes maar komen, het verveelt nooit. Hier ongeveer 1 meter hoog wordend, en zij stelt geen eisen. ‘Asahi’ betekent “zon” of “opgaande zon” in het Japans.
€ 2,50HELLEBORUS. Kerstroos, Wrangwortel, Stinkend Nieskruid. Liever niet Winterroos! Als er één geslacht is dat een ongekende populariteit doorgemaakt heeft, is het dit wel: elk zichzelf respecterend tijdschrift besteedt er elke winter weer aandacht aan, en bijna elke kweker heeft zijn Helleborus dagen, maar er zit wel de klad in. In laboratoria worden ze tegenwoordig in dermate grote hoeveelheden gekweekt, dat ze bijna niks meer kosten; ze zijn hierdoor wel echte kasplantjes geworden letterlijk, die de winter van februari 2012 buiten zeer zeker niet zullen overleven!
Ze bloeien allemaal heel vroeg in het jaar, vanaf eind januari als het zacht genoeg is buiten, en tegelijk met de Sneeuwklokjes. Ze bloeien het best op een zonnige plek, op goede humeuze grond die niet kalkrijk hoeft te zijn voor de H. Hybriden; voor de wilde species, die veeleisender zijn, is een kalkgift wel goed. In de zomer mogen ze wel een beetje schaduw hebben, maar niet te droog! Literatuur: er is voldoende, maar gebruik, voor een goed overzicht, “Gids voor Liefhebbers en Vakmensen, Helleborus”, geschreven door Graham Rice en Elizabeth Strangman, ISBN 90 6097 456 5, niet overal meer verkrijgbaar. Ook in “Gardens Illustrated” staan vaak mooie artikelen. Zo ook in “The Garden”.
 

argutifolius vroeger H. corsicus geheten, heeft groot gezaagd, glimmend groen blad aan een struikachtige plant, die op goede grond wel 1 meter bij 1 meter kan worden.
In de nawinter zien we aan het eind van de stelen de knoppen al komen, en in de loop van januari- februari komen die uit: grote, appelgroene open bloemen in behoorlijk grote schermen bijeen. Ze zaait zich altijd uit, en dat is maar goed ook, want ze laat ze niet verplanten of scheuren, en haar levensduur is tot zo‘n 4 jaar beperkt. In strenge winters, met geregeld temperaturen onder de -15 graden, kan ze behoorlijk lijden: geef haar een beschut plekje uit de oostenwind en vroege ochtendzon. Verder een probleemloze plant. Zon, een beetje schaduw wordt goed
verdragen.
€ 3,50

foetidus is het Stinkend Nieskruid, haal je handen er maar eens door om te ruiken hoe deze naam ontstaan is. Het blad is glimmend diep donkergroen, op het zwartgroene af, handvormig diep ingesneden, en daarboven steken de knoppen en later bloemen sterk af, omdat die gifgroen zijn. De bloemetjes zelf zijn klein, klokvormig, groen met een smal roodbruin bandje. Meestal twee- tot driejarig, maar ook deze kan zich en zal zich ook vergaand uitzaaien: deze zelf uitgezaaide zijn meestal groter dan de planten, die we zelf geplant hebben, een teken, dat ze het naar hun zin hebben. Verdraagt diepe schaduw.
€ 3,50

Hybriden zijn er in vele types. Tot het standaardsortiment behoren hier de
Thierry Delabroye`s hybriden. Ergens in Noord Frankrijk leeft T.D., en hij is een van de beste kwekers van dit moment. Van hem komen heel veel nieuwe Heuchera`s, maar zijn Helleborussen zijn minstens zo goed: mooier dan de Engelse durf ik wel te zeggen. Vooral zijn gele en gevulde zijn ongelooflijk, en beter tegen de natte en vaak koude Hollandse winters bestand.
v.a. € 7,50

 

HEMEROCALLIS. Daglelie. We houden het kort deze keer: ik ben uitgekeken op Daglelies, het is over. Ik heb het afgelopen jaren mijn best gedaan om er nog wat van te vinden, helaas, het is niet gelukt. Maar omdat je in een tuin nou eenmaal dat grasachtige blad op bepaalde plaatsen goed gebruiken kunt, houden we een klein sortiment aan, dat nog niet helemaal door de veredelaars verpest is, c.q. te groot, te gevuld, te veelkleurig bont, kortom te lelijk is. Waarom kunnen ze nou niet gewoon een kleine witte ‘Corky‘ kweken, of een iets grootbloemiger witte H. altissima, of een een echt, en dan bedoel ik ook echt, rode aan lange dunne stelen, etc? Dat moet toch geen probleem zijn als je ook driedubbele in roze met paars kunt kweken, of gele met een geruffelde lilapaarse rand, alles van een ongekende lelijkheid. Er is nu -een extreem dure- kleinbloemige witte, die luistert naar de naam “The Narrow Way to Heaven” of zoiets, alleen Amerikanen kunnen zoiets bedenken.                                                                                                                                                                      

altissima is een heel kleinbloemige, met trompetvormige, lichtgele bloemetjes aan heel lange stelen, die wel 175 cm hoog kunnen worden. Ook het blad is heel lang en smal, grasachtig bijna. Zomerbloeiend, als alle andere Daglelies. Geurend, maar de bloemen zitten wel erg hoog om het te kunnen ruiken!
€ 3,50

‘Helle Berlinerin‘ is veel bekroond, en terecht: de grote bloemen zijn crêmegeel met een oranje verloop naar het hart, en de bloemen zijn heel mooi over de bloemtros verdeeld, zonder elkaar te verdringen. Lange stelen, 100 cm hoog.
€ 3,50

Literatuur: in overvloed! Maar geen van alle zijn ze eerlijk over het blad, dat tijdens de bloei al gedeeltelijk af staat te sterven. Laat u niet verleiden door de mooie plaatjes op internet; heel veel soorten komen uit de warme zuidelijke staten van de USA, en zullen in ons klimaat niet tot bloei komen.

 

HEPATICA. Leverbloempje. Wat is er mooier in het vroege, heel vroege voorjaar, zo vanaf februari? Mooier dan Sneeuwklokjes, die zijn tenslotte allemaal wit, hoeveel geld je er ook voor betaalt! Ik ben dus bepaald geen Galanthofiel, over een paar jaar vraag je je af hoe het zover met je gekomen is, dat je misschien wel €50 voor één Sneeuwklokje betaald hebt; groepsdwang misschien? Bijzondere Hepatica’s zijn trouwens nog veel duurder, in Japan wordt voor de allernieuwste cv’s wel €10000 betaald! Per stuk, wel te verstaan. Wij houden het relatief simpel, ze moeten ook wel goed te houden zijn in de tuin, en de nakomelingen van H. japonica zijn hier moeilijk de winter door te krijgen. Er is ruime keuze in bladtekening, bloemkleur, -vorm en - grootte, en ze gaan heel lang mee! Ze vragen een plek in de halfschaduw, op goede humeuze grond en als je niet te veel harkt, zaaien ze zich overvloedig uit - als ze het naar hun zin hebben. Wij verkopen zaailingen met een bloem er op, en de prijs hangt af van de vorm, kleur etc., maar vergeleken met Sneeuwklokjes zijn ze een koopje! Wij bieden aan:                                                                                                                                                                        

nobilis in diverse tinten, blauw, wit en roze, al dan niet met mooi gemerkt blad (H. nobilis var. pyrenaica). Soms ook gevuldbloemige, maar die zijn wel prijzig. V.a.
€ 3,50

japonica in allerlei vormen en kleuren, vaak zijn de kleuren sprekender dan die van voorgaande, maar dan zijn de bloemen wel kleiner. H. japonica is goed winterhard, maar heeft een hekel aan teveel vocht in de winter. V.a.
€ 5,00


Literatuur: op internet is een overvloed aan foto’s te vinden, met leveradressen: Ashwood Nurseries in Engeland is een prima en betaalbaar adres, mocht u in het voorjaar daar in de buurt zijn.

 

HEUCHERA. Purperklokje. Ik dacht een paar jaar geleden, dat we de grenzen van wat mogelijk was bij het Heuchera veredelen wel zo ongeveer bereikt hadden, maar dat blijkt bepaald niet het geval te zijn: steeds meer fantastisch gekleurde zien we in een onafgebroken stroom uit de USA, maar vooral ook Frankrijk tot ons komen. En of dat nu altijd verbeteringen zijn, dat is nog maar de vraag: in het tempo waarin dit allemaal gebeurt is wel erg hoog, soorten die 3 jaar geleden nog gloednieuw waren, zijn nu alweer bijna verdwenen. De wetten van de markt zullen we maar zeggen, en als je als kweker in de USA niet elk jaar iets nieuws hebt, is het gauw bekeken met je. Heuchera‘s ontlenen hun sierwaarde dus hoofdzakelijk aan hun blad, dat tegenwoordig meest rood- of roodachtig is, in verschillende mate grijs of grijsmetallic getekend. De bloemen zijn overwegend wittig, roze of rood, en het is natuurlijk onze taak om cv‘s uit te zoeken, die een mooie bladkleur combineren met een wat sprekender bloemkleur: zie de individuele beschrijvingen straks. Heuchera‘s groeien goed op een wat humeuze grond in de zon of halfschaduw. Ze moeten om de twee jaar opnieuw geplant worden, dieper wel te verstaan, want ze hebben de neiging om te verhouten en daarbij omhoog te groeien. Let op de larven van de Taxuskever, die kunnen grote schade aanrichten, vooral als ze in potten gekweekt worden. Het sortiment:
 

‘Brownfinch‘ wijkt heel erg af van de tegenwoordig gebruikelijke, op bladkleur geselecteerde cv’s: hij heeft min of meer “normaal‘ blad, groen meteen beetje adering. De bloei is het bijzondere hier: tamelijk dikke aren roodbruine bloemetjes, net als die van de iets bekendere ‘Greenfinch‘. Rijkbloeiend, hoogte 60 tot 70 cm. Deze koop je dus voor de bloei! Mooi in combinatie met kleine prairiegrassen, Echinacea,etc.
€ 3,50

‘Brownies‘ viel mij direct op door zijn grote, lichtbruinige blad, dat veel weg heeft van dat van een Begonia, met van die punten, maar ook door zijn kleur. Dit wordt een grote plant, met gemak 40 cm breed en hoog. Duidelijk anders door de bladgrootte. Bloemen onbetekenend wittig, maar wel heel veel aan lange steeltjes, tot 100 cm hoog en daardoor heel opvallend in de –late- bloeitijd! Een nakomeling van H. villosa, de late bloeier.
€ 3,00

‘Caramel‘
is in de plaats gekomen van de zwakke en moeilijk overwinterende ‘Amber Waves‘. Deze is veel sterker, beter groeiend en vooral veel beter tegen onze winters bestand. Het blad is oranjebruin, aan de onderkant oranjerood. De naam geeft helemaal de kleur weer. Afkomstig van Thierry Delabroye uit Frankrijk. Bloemen mag je er wel uit halen, stellen niets voor.
€ 3,00

‘Circus‘ is een hele nieuwe, met genuanceerd blad in allerlei kleuren groen, bruinrood en geel, afwachten!
€ 3,00

‘Citronelle‘ is zo mooi geelgroen in de zon en groengeel in de schaduw. Hoe meer zon, hoe geler, maar vermijd felle, onbarmhartig brandende zon. Een mutant van ‘Caramel‘. Hoogte 30 cm hooguit. Bloemetjes onbetekenend.
€ 3,00

‘Hollywood‘ Een herbloeier met dicht opeen gepakte koraalrode bloemetjes boven metallic zilveren blad. Volgens de kweker de beste nieuwe, die de norm zal zijn voor de komende jaren. We zullen zien! Hoogte 35 cm.
€ 3,00

‘Kassandra‘ een nieuwe, spectaculair grootbladig in warm oranjebruin, roder dan ‘Caramel’! Grote pollen, tot wel 45 cm hoog en breed.
€ 3,00

‘Obsidian‘ bijna zwartbladig, zonder zilveren inleg, breed en zacht. Dit is de meest donkerbladige Heuchera, die het van contrast moet hebben, plant haar b.v. naast de goudbladige vorm van Penningkruid, oogverblindend, letterlijk! Het blad komt nog beter uit, als je ertussen Triteleia ‘Starlight‘ poot, een bolgewasje met lichtgele bloemen in schermen.
€ 3,00

‘Plum Royale‘ heeft glimmend paarsrood blad, gemarmerd en gegolfd. Overwintert mooi en in maart glimt het blad je
tegemoet.
€ 3,00

‘Silver Scrolls‘ is een kleinbladige, met heel erg zilvergrijs blad op een rode ondergrond heeft. Niet veel groter dan 30 cm. Een van de kleinere Heuchera‘s, en alweer meer dan 8 jaar continu in de handel, een blijvertje dus. Bloeit echt niet onaardig wit, en ook nog heel rijk, wel hoog voor de maat van de plant.
€ 3,00

sanguinea ‘Alba’ is helemaal nog in wilde staat, niets aan veredeld, zou zo in het wild gevonden kunnen worden. Hij heeft groene, gekroeste blaadjes en heel veel steeltjes met witte, niet al te pietepeuterige bloemetjes. “Puur en Eerlijk”, een beetje kok gebruikt deze woorden maar al te graag, en bij deze plant is dat helemaal op zijn plaats. Hoogte 35 cm.
€ 3,00

villosa ‘Autumn Bride’ is een herfstbloeier dus, iets wat we niet zoveel zien bij Heuchera’s. Groot.lichtgroen harig blad (villosa=harig) en bloemstelen van zeker 80 cm met breed vertakte pluimen witte bloemetjes. Duidelijk heel anders!
€ 3,00


 

HEUCHERELLA. Dit is een geslacht, dat ontstaan is uit de kruising tussen Heuchera en Tiarella, geslachten die sowieso al erg veel op elkaar lijken. Ze zijn kleiner dan de Heuchera‘s, zijn eveneens wintergroen en ze verdragen wel wat meer schaduw. Voor de veranderingen in het sortiment geldt, wat we ook al bij de Heuchera‘s zagen, veel nieuwe cv‘s. We bieden een zeer up-to-date sortiment aan:                                     

‘Brass Lantern’ heeft bronskleurig blad in het voorjaar, dat naar het midden toe rood verloopt; in de winter is het olijfgroen met bruin. Mooi als forsgroeiende -voor een Heucherella- bodembedekker in de lichte schaduw: daar komt het jonge blad ook nog het mooiste uit. Een flinke plant wel, 40 cm hoog.
€ 3,00

‘Redstone Falls’ zou de eerste echt bodembedekkende Heucherella zijn, met uitlopers. Het blad is een mengeling van rood, roodbruin en oranjerood en ook nog wat groen, wintergroen. Er zit bloed in van Heuchera villosa, dat garandeert goede groei. Hoogte in de bloei 35 cm, breed uitgroeiend tot 75 cm: we zullen zien!
€ 3,50

‘Sweet Tea’ heeft warm oranjebruin blad, in het midden wat roder in de vorm van een langgerekt kruis. Eveneens behoorlijk fors en goed groeiend.
€ 3,00

 

HIBISCUS. De laatste jaren zie je steeds meer vasteplant types van dit geslacht. Ze komen uit de zuidelijke staten van de USA, en dat zegt al iets over hun noden: “Humid, Hazy and Hot” ,vooral met hoofdletters dus! Veel water, zon en veel warmte, iets wat we ze in Nederland lang niet elk jaar kunnen geven. In een warme zomer hier worden ze wel 120 cm hoog, maar in een koele zoals die van 2007, niet meer dan 70 tot 80 cm. Bloeien doen ze vrijwel altijd wel, soms wel erg laat, in de loop van oktober pas. Deze bloemen zijn obsceen groot en weelderig, en lang niet iedereen kan dit waarderen! Voor ons toch enigszins calvinistische gemoed gaan ze een beetje te ver. Toch kon ik de verleiding niet weerstaan, en daarom bieden we de volgende cv‘s aan:

‘Cranberry Crush‘ heeft inderdaad bloemen in die kleur, bijna donkerrood. Deze bloeit betrouwbaar hier en groeit snel.
€ 4,00

‘Fireball‘ heeft intens rode bloemen met een doorsnede van zeker 12 tot 15 cm. Mooi groen puntig blad, dat in het najaar sterk verkleurt. Deze bloeit niet altijd, hebben we gemerkt! De zomer van 2011 was dus duidelijk te koud en te nat vooral.
€ 4,00

‘Kopper King‘ heeft prachtig bronskleurig-koperkleurig blad, en roze met witte bloemen, die misschien wel 20 cm in doorsnede zijn. Nadeel is wel, dat de uitgebloeide bloemen een paar dagen als proppen aan de stelen blijven hangen. De bloemen zijn wel een beetje over the top. Beide cv‘s zijn helemaal winterhard tegenwoordig. Ze komen laat in het voorjaar op, meestal pas in de loop van mei.
€ 4,00

`Summer Storm` heel mooie nieuwe, met donker bruinrood blad en met rozige bloemen. Het blad is intens donker, glimmend en diep ingesneden, en op den duur - want alle Hibiscus cv`s groeien niet zo snel- wordt het een struik van ongeveer 1 bij 1 meter. Bloeit ook goed.
€ 4,00

 

HOSTA. Hartlelie, Funkia, maar iedereen gebruikt Hosta. Met dit geslacht is het hier, net als met de Hemerocallis, over
en uit. De belangstelling ervoor is tot het absolute nulpunt gedaald en we zullen het sortiment dienovereenkomstig weer verkleinen tot het noodzakelijke minimum. Met Hosta‘s an sich is niets mis natuurlijk, het zijn goede, degelijke, langlevende planten, maar er is gewoon veel te veel aan gekruist en gesleuteld: er zijn veel te veel cv‘s die veel te weinig van elkaar verschillen. Als u een groot sortiment wilt hebben, ga dan naar Marco Franssen in Ter Aar, www.hostakweker. nl , hij heeft geloof ik wel 1500 verschillende. Ons echt heel kleine sortiment:
 

‘Blue Angel’ is wel een van de allergrootste grijsblauwe, al is de nieuwe ‘Empress Wu’ nóg veel groter. Breed hartvormig blad, dat met het ouder worden van de plant ook steeds wat groter wordt. Bloemen bleeklila, kunnen gemist worden. Hoogte 70 bij 70 cm na 7 jaar.
€ 3,50


‘Devon Green’ is een prachtig glimmend donkergroene, middelgroot. Wordt 45 cm hoog en breed, bloemen paars. Een mooi soort.
€ 3,50

‘Empress Wu’ de aller- allergrootste! Een grijsbladige, waarvan de bladeren tot 60 cm lang en 40 cm breed kunnen worden- onder optimale omstandigheden natuurlijk.
€ 5,00


‘Halcyon’ een al lang bekende en nog steeds uitstekende kleine grijsblauwe, met veel substantie, met stevig blad dus. Hoogte 35 tot 40 cm.
€ 3,50