S


SANGUISORBA. Pimpernel. Een geslacht, dat heel veel gebruikt wordt tegenwoordig, in de stijl van tuinieren die de “Dutch Wave” genoemd wordt: het gebruiken van wilde en bijna wilde planten in de tuin. Korter dan dat kan het niet omschreven worden. Sanguisorba‘s varieëren van een langs de oevers van de Overijsselse Vecht groeiend plantje met bijna onzichtbare, bruinzwarte bolletjes tot in verre buitenlanden gevonden exotisch gekleurde soorten, in Korea of de Rocky Mountains, in feite dus op het hele Noordelijk halfrond. Ze hebben allemaal bloemen in bolletjes of meer langgerekte aren, los groeiend en informeel, en ze zijn overal bruikbaar. Ook groeien ze gemakkelijk, ze zijn sterk en gaan lang mee, maar dan wel altijd op een zonnige en goed afwaterende plek, waar hun houtige, dikke penwortels goed diep de grond in kunnen. Er wordt nog steeds flink in geselecteerd, vooral om rijkbloeiende en vooral blijvend rechtop staande te krijgen: sommige zijn wat slap en vallen na een flinke bui uit elkaar. Ze behoren tot de familie van de Roosachtigen, al moet je een geoefend botanicus zijn om dat te kunnen zien, ze wekken geen enkele associatie op met rozen, zeker niet bij het bekijken van de bloem. De nomenclatuur is, zeker wat de Aziatische soorten betreft, nog immer verward en moeilijk, en nog steeds zoeken we een taxonoom die een revisie van dit geslacht zou willen en kunnen schrijven. Enkele soorten hebben eetbaar blad, goed voor in de sla, ze hebben een nootachtige smaak; eerst proberen, sommige zijn erg bitter!

Literatuur: een artikel met veel foto‘s in “Gardens Illustrated”, van september 2004, geschreven door collega Marina Christopher van Phoenix Plants. Meer wetenschappelijk in “The Plantsman”, 2-2007 en een heel goed artikel van Christian Kress in “Gartenpraxis”, 11-2009. Het sortiment, best wel uitgebreid:

albiflora is een laag groeiende Pimpernel met fris lichtgroen, duidelijk omlijnd blad, als we dat zo mogen zeggen: het blad is hard en onbuigzaam. Deze bloeit met witte, opstaande kleine aartjes in de zomer, net als de meeste andere soorten. Hoogte 50 cm, gemakkelijk en heel sterk.
€ 3,00

‘Blackthorn’ is al onder heel wat verschillende namen in omloop geweest, o.a. als ‘Purple Candle’, maar dit is dus de juiste naam. Het is een hoge, tot 160 cm reikende plant met het bekende geveerde blad en dan komen in de nazomer de talrijke, rechtopstaande aren in purperroze-rood, bovenop de sterk vertakkende stelen. Hij lijkt nog het meest op een roze S. canadensis. Een gemakkelijke, niet woekerende plant.
€ 3,50

`Burr Blanc` komt van mijn goede Engelse collega Graham Gough –Marchants Hardy Plants. Hij heeft deze witte geselecteerd vanwege zijn relatief geringe hoogte, een hoogte die we zo goed kunnen gebruiken, rond de 120 cm. De naam is een woordspeling: “Burr” is de Engelse naam voor Pimpernel. De bloemetjes hebben de vorm van langwerpige balletjes, de individuele bloemetjes komen uit groene kelkblaadjes. Heel transparant uitwaaierend.
€ 3,50

canadensis bloeit ook wit, maar hier zijn de bloemstelen veel hoger, tot 160 cm, en de bloemen zijn langwerpig, cylindervormig, en de aren zijn dan ook veel langer dan die van S. albiflora; ze zijn niet met elkaar te verwarren. Blad diep ingesneden, geveerd, als in dit hele geslacht. Een straffe, verticale en slanke plant. Najaarsbloeier, een van de laatste. Zou heel eventueel verward kunnen worden met een Cimicifuga, bij slecht licht dan wel.
€ 3,00

‘Cangshan Cranberry‘ is de juiste naam voor Sanguisorba sp. DJHC 535, een heel hoge,
laatbloeiende uit Korea, verzameld destijds door Dan Hinkley. Vanaf augustus komen de wel 2 m hoge, dunne stelen met daaraan ronde donkerrood-zwarte bolletjes/aartjes, iets daartussen in.
€ 3,50             

‘Crimson Queen‘ heeft rode balletjes aan dunne, sterk vertakkende steeltjes, vroegbloeiend en vrij laag, 80 cm hier. Van de Ferdinandushof.
€ 3,00

dodecandra kweekten we vroeger als Sanguisorba sp. wit, ex Engeland, maar dankzij het zeer grondige artikel in “Gartenpraxis” weten we nu hoe het precies zit. Deze wordt 130 cm hoog, bloeit vroeg met witte opstaande aren , die aan het eind een beetje omknikken.
€ 3,00

hakusanensis blijft maar traag groeien helaas, want dit is een van de mooiste, afkomstig uit Korea.
Het blad is donker blauwgroen en de slanke, hangende aartjes zijn prettig rozerood. Mooi met gele schermbloemen. Hoogte 80 cm. Lang niet altijd leverbaar en nooit in grote hoeveelheden.
€ 3,50

`Lilac Squirrel` zo`n beest heb ik nog nooit gezien en hoop dat ook niet te doen: een Paarse Eekhoorn? Het is dus een plant, in dit geval een echte bladplant met groot grijsblauw blad, en hij ontleent hieraan zijn grootste sierwaarde. Bloemen roze, “harig”, en sterk overhangend. Hoogte in de bloei 120 cm. Een grote, vullende plant, die in niet al te subtiele combinaties tot zijn recht komt en die af en toe wat steun nodig heeft.
€ 3,50

menziesii is de vroegst bloeiende, al in de loop van mei, met rechtop staande dikke aartjes in zwartrood, vaak met vreemde uitstulpingen, zodat we soms een Mickey Mouse gezicht te zien krijgen. Vrij dikke stelen komen uit een massa blauwgrijsgroenig blad, dat helaas weleens meeldauw krijgt, maar dan pas na de bloei. Hoogte 70 tot 90 cm, zon, maar dat willen ze allemaal. Voor niet al te droge grond.
€ 3,00

officinalis ‘Arnhem‘ is een Nederlandse selectie van de Grote Pimpernel, die o.a. bij Arnhem groeit: normaliter heeft de wilde vorm van die zwartrode balletjes, deze selectie heeft ze in sprekend helderrood, een aanmerkelijke vooruitgang. Hoogte 160 cm. Sterk, maar niet altijd even stabiel rechtopstaand.
€ 3,50

officinalis ‘Pink Tanna‘ is duidelijk kleiner: ongeveer 100 cm. Deze hier gevonden zaailing blinkt niet alleen uit door zijn opvallende bloemkleur, die is donker rozerood, naar wit verlopend, in kleine langwerpige aartjes, maar ook door het blad: heel veel in aantal, aangenaam frisgroen, buitengewoon sierlijk. De bloemaartjes buigen aan het eind iets over, hangen dus niet.
€ 2,50

officinalis ‘Tanna‘ is een laagblijvende kloon uit Japan, niet veel hoger dan 30 cm in de bloei, met matten
diep ingesneden blaadjes in het bekende model, en daarboven aan dunne steeltjes de zwartrode, iets uitgerekte balletjes. Een goede bodembedekker.
€ 2,50                                                                                              

parviflora ‘Alba’ is zeker niet de goede naam, maar wat is het dan wel: “een deskundige is iemand die wél weet wat het niet is, maar niet weet wat het wél is”. Deze Sanguisorba is heel fijntjes in alles, in het blad en in de kleine witte overhangende aartjes, aan dunne steeltjes. Hoogte 80 cm, zomerbloeiend.
€ 3,50

‘Pink Brushes‘ is een hier gevonden zaailing van S. hakusanensis, en deze heeft de afgelopen jaren bewezen een goede plant te zijn, met lange dikke stelen, waaraan in de zomer de tot 20 cm lange roze aren hangen. Fors blauwiggroen blad. Wordt hier 140 cm hoog.
€ 3,50

poteriifolia “met het blad van de Lijsterbes” is inderdaad precies de goede omschrijving: groot, nogal grof groen bladen met in het najaar dikke donkerrode aren, die als een gekromde vinger omhoog wijzen. Hoogte 150 cm. Deze hebben we jaren gekweekt als S. tenuifolia var. purpurea, maar dat leek al hoogst onwaarschijnlijk door het grove blad.
€ 3,50

‘Red Thunder’ waarvan wij nu hoogstwaarschijnlijk de echte hebben: onder deze naam zijn heel veel rode balletjes soorten in omloop. De echte is manshoog, wijd vertakkend met heel erg veel donker roodbruine balletjes.
 € 3,50                                                                                                                                                            

tenuifolia ‘All Time High‘ is een eigen selectie, waar ik erg enthousiast over ben, al moet je bij het beoordelen van je eigen selecties bovenmatig streng voor jezelf zijn! Opvallend is het enorme aantal witte hangende bloemetjes, allemaal min of meer op dezelfde hoogte,aan nooit uit elkaar vallende stelen van zo‘n 200 cm hoog. Heeft het bekende frisgroene, fijn verdeelde en gezaagde blad. Zon, probleemloos en langlevend op elke goede grondsoort.
€ 4,00

tenuifolia “Henk Gerritsen” komt oorspronkelijk uit de tuin in Schuinesloot. Het is een hoge, opgaande cv. met het bekende lichtgroene,fijn ingesneden blad en met hangende wurmpjes in rozerood met wit. Hoogte zeker 180 cm.
€ 3,50                                                                                                                                                                               

tenuifolia `The Invisible` is een hier gevonden zaailing, met breed uitwaaierende zijtakken, waaraan de hangende witte slurfjes zitten. Alles is zo ijl, dat je eigenlijk alleen de bloemetjes ziet en de takken nauwelijks. Hoog en toch stabiel, zomerbloeiend, 180 cm.
€ 4,50

Wij blijven nieuwe proberen, er komen er steeds maar weer bij, die ik toch echt ook allemaal wil zien en aan de tand voelen! Nieuw voor ? 2013 en 2014 zullen zijn ‘Martin’s Mulberry’, ‘Purple Tails’, ‘Raspberry Mivvi’, en de werkelijk prachtige ‘Scapino’, van Christian Kress uit Oostenrijk.

 

SAPONARIA. Zeepkruid. Zeepkruid? Dat woekert toch? De volgende niet:                                                               

x lempergii ‘Max Frei‘ is zo’n lossig groeiende randplant met een overdaad aan lichtroze bloemen aan 40 cm hoge steeltjes. Bloeit heel lang in de zomer en nazomer, samen met Lage Campanula’s en Origanums. Beetje charmant slordig. Volle zon, gemakkelijk. De cv. ‘Fritz Lemperg‘ heeft wat meer kleur en is netter.
€ 2,50

 

SCUTELLARIA. Glidkruid, een vreemde Nederlandse naam eigenlijk, ik kan de betekenis ervan niet vinden. Een geslacht Lipbloemen met vele rotsplanten, die echter ook een wat hogere vertegenwoordiger heeft:

incana heeft grijzig groen blad, smal, langs opgaande dunne stelen, en dan in augustus- september aren met loodgrijs- blauwige lipbloemen, een aparte tint. IJl is ze wel een beetje, een groepje moet toch wel minstens uit 5 tot 7 stuks bestaan om een beetje te tonen, en ook heeft ze tijd nodig om wat te worden. Het geduld wordt dan wel beloond, het is allemaal heel mooi. Zon, goede voedzame grond, droog in de winter graag. Onze kloon groeit losser en is hoger dan de normale Nederlandse handelskloon, en zij wordt hier meer dan 125 cm hoog. Een beetje in dezelfde kleur, echter veel lager:
€ 2,50

serrata hebben we uit de USA gekregen. Hij bloeit ongeveer in dezelfde kleur blauwgrijs, maar
vertakt zich meer, blijft wat lager en bloeit eerder. Nieuw! en daarom nog volstrekt onbekend. Hier zo‘n 40 cm hoog. Vroegbloeiend in mei.
€ 3,00

 

SEDUM. Vetkruid, Hemelsleutel. Heel bekend en veel gebruikt, en daarom tegenwoordig minder gebruikt dan vroeger, zeker de groenbladige, iedereen wil de donkerbladige. Toch is het sortiment op dit moment weer sterk uitgebreid, en dat zijn allemaal lage soorten, die ook op een pot gebruikt kunnen worden, maar of dat hun bestemming moet zijn? Ze kunnen net zo goed in de tuin, op de voorste rij in de volle zon. Sedums zijn doodsimpel te kweken: zon willen ze, immer zon, en niet te veel concurrentie van andere planten, die er overheen zouden kunnen groeien. Soms worden ze aangetast door een rupsje, dat de koppen er uit eet: bestrijd die, met Spruzit b.v. Let op: Spruzit is niet ongevaarlijk voor bijen! Ons sortiment:             

‘Karfunkelstein‘ van Ernst Pagels is weer zo‘n mooie, met paarsig blad en donkerrode schermen. Lijkt een beetje op een grote uitvoering van ‘Purple Emperor‘, forser en met grotere schermen. Hoogte 50 cm. Alleen die naam: doet me denken aan een steenpuist in de nek, een “negenoog”. Ik heb trouwens sterke vermoedens, dat de nieuwe cv. ‘Xenox‘ identiek hieraan is, en dat schijnen niet slechts vermoedens te zijn.
€ 2,50

‘Matrona‘ hoeft geen verdere introductie: na vaste plant van het jaar 200? geweest te zijn, kunnen
alle andere hoge Sedums met grijs blad naar de composthoop, zo ongeveer dan. Gevonden door onze goede collega Evald Hügin, heeft deze matrone een razendsnelle opmars gemaakt. Hoogte 50 cm of meer, nooit omvallend, en met grote schermen in rozigrood met biscuit, een lastig te omschrijven kleur. De schermen blijven altijd gelijk van grootte, hoe lang ze ook vaststaat. Prima soort dus.
€ 2,50

‘Purple Emperor‘ hoeft ook geen verdere introductie: deze, ook van Graham Gough afkomstige cv., ( hij is ook de winner van ‘Chocolate Sauce‘en ‘Red Rum‘) is al jaren een zeer gevraagde roodbladige Sedum met donkerrode bloemen. Hoogte 40 cm, en geheel gezond, lijdt niet aan die vervelende “voetrot”, waarvan andere, vooral roodbladige, nog wel eens last hebben.
€ 2,50

Literatuur: in “The Plantsman”, 4-2006, een uitgebreid artikel over de donkerbladige.

 

SENNA. Syn. Cassia. Niemand, nou ja, bijna niemand weet, dat er in dit geslacht van kuipplanten ook één, misschien twee winterharde soorten zitten, maar daar zullen we verandering in brengen; deze uit de USA afkomstige Vlinderbloemige is een zeer waardevolle aanvulling op het sortiment nazomer-herfstbloeiende vaste planten. Het is een duurzame, degelijke plant die een groot deel van het jaar goed is, en een zeker distinctie,nou ja, heeft. hebecarpa syn. waarschijnlijk.

marilandica. Komt laat, in de loop van mei pas boven de grond, als een van de laatste vaste planten, maar ontwikkelt zich daarna snel tot een ca. 150 cm hoge struik met van dat typische sierlijke, geveerde blad als van een Acacia. In de nazomer komen aan het eind van de stelen de lange trossen lichtgele vlinderbloemen met een zwart puntje erin. Zon en vooral heel lang vast laten staan. Het is dat de vermeerdering zo langzaam gaat, anders zouden we ze in onbeperkte hoeveelheden kunnen verkopen. Goed winterhard.
€ 3,50

 

SESELI. Bergvenkel, een geslacht Schermbloemigen met een uiterst verwarde en complexe nomenclatuur. Zo weten wij nog steeds niet zeker, of de volgende wel inderdaad zo heet:                                                          

libanotis is een gemakkelijk groeiende en rijk bloeiende plant, met diep ingesneden en verder verdeeld donkergroen, glimmend blad, bloeiend in de voorzomer en zomer met witte schermen aan 100 cm hoge stelen. Niets gecompliceerds, alleen maar rijk bloeien en zich bescheiden uitzaaien, dat is zijn verdienste. Zon. In Engeland is het een zeer zeldzame wilde plant met de naam “Moon Carrot”, prachtig mysterieus eigenlijk!
€ 2,50

Het boekje “ Umbellifers” van de Hardy Plant Society geeft ondanks zijn uitgebreidheid, hierover geen uitsluitsel. Er is vaak verwarring met Cenolophium denudatum, maar die is vrijwel niet in cultuur en de verwarring wordt hierdoor alleen maar groter.

 

SMILACINA. Zie Maianthemum.

 

SOLIDAGO. Guldenroede. Niet alle Solidago‘s zijn lelijk, grof, woekerend of een combinatie daarvan, maar heel veel zijn dat beslist wel! Mijd ze als de pest, en de bontbladige, wiens naam ik hier niet zal noemen, is de allerlelijkste plant ooit geselecteerd. De inmiddels verscheiden, bekende Engelse tuinschrijver/kweker G.S.Thomas zei “I seem to have a satisfying garden without them”, duidelijker kan het niet, hoewel, in Nederland is dit tongue in cheek niet erg populair, wij “motten” ze gewoon niet. Hij had trouwens wel een goed woordje over voor ‘Goldenmosa‘, een soort met gele bloemen en gele bloemsteeltjes, maar die heeft toch dat wat enge, geelgroenige blad. Ze zijn een hernieuwde opmars begonnen sinds ze als prairieplant ontdekt zijn. In de Hermannshof, in Weinheim, Duitsland, is het beste en mooiste complex van prairietuinen ontstaan onder de zeer deskundige leiding van Cassian Schmidt, en gelukkig past hij vele soorten Solidago toe. Misschien vinden wij het geel ervan daardoor dan ook langzamerhand een beetje mooier en acceptabeler?                                                                                                                                                                 

caesia ‘Maryland‘ vormt een laag, compact bossig struikje, sterk vertakt, bezet met heel veel kleine smalle blaadjes, die gelukkigerwijs vrijwel ongevoelig voor meeldauw zijn. In de herfst bloeit hij overdadig met trossen gele bloemetjes, die dicht bij elkaar in de bladoksels zitten, als Mimosa bijna. Wel wat geler helaas dan Mimosa! Woekert absoluut niet, heel subtiel eigenlijk en toch ook heel gemakkelijk. Hoogte zo rond de 80 cm.
€ 3,00 

rugosa ‘Fireworks‘ wordt heel wat hoger, 140 cm, en woekert ook echt niet! Tot aan de bloei niet
erg interessant, maar als de bloemstelen zich gevormd hebben, zien we eerst de bloemknoppen, die zacht groengeel zijn en al de moeite waard om te bekijken. De bloemen zelf zijn gewoon geel, in vertakte pluimen, en eind september is het een vuurwerk van geel. Voor een grote gele border, een beetje achterin, want het blad is niet bovenmatig boeiend. Helemaal geen meeldauw.
€ 2,50

‘Loysder Crown‘ komt uit dezelfde tuin als Helenium ‘Loysder Wieck‘, Loysden, de oude naam voor Leusden. Dit is waarlijk een bijzonder mooie Solidago, en dat zeg ik toch niet zo snel. Behoorlijk hoog, 140 cm, en met brede schermen, ietsje half bolrond, en van een kleur geel die tussen bleek en gewoon geel in zit, dus redelijk lichtgeel. Geen meeldauw tot dusver en zonder steun kaarsrecht overeind staand.
€ 2,50

petiolaris var. angusta kent ook -nog- niemand. Hij lijkt ook eigenlijk helemaal niet op een
Solidago, meer op een soort opgaande Aster en dat komt omdat de individuele bloemen groot zijn en los van elkaar langs de stelen staan, in een soort taps toelopende brede pluim. Deze bloemen zijn geel, gewoon Solidagogeel. Hoogte 60 cm.
€ 3,00

Andere worden geprobeerd, ik wil geen vooroordelen hebben, alleen planten die vanaf het begin meeldauw hebben en/of woekeren , worden rücksichtslos geëlimineerd. Zo staat daar nu S. ohioensis, maar of dat nou werkelijk mooi is?
 

 

STACHYS. Andoorn. Bekende en nuttige, sterke en langlevende planten, voor een plek in de tuin waar wat stevigs en ongecompliceerds nodig is. De grijsbladige vind ik niet erg bijzonder, die zijn
in de winter ronduit vies en slijmerig en de bloemen stellen ook niets voor. De volgende zijn betrouwbaar: 

`Morning Blush` is een nieuwe zaaisoort, die hier vorig jaar voor het eerst gebloeid heeft, met heel grote bloemen in het lichtste lichtroze. Het is dus een zaaisoort, waardoor de kleuren niet voor 100% identiek zijn, maar we hebben er een paar mooie uitgehaald, die we verder door scheuren zullen vermeerderen. Hoogte 35 cm.
€ 3,00                                                                                                                                                                     

macrantha ‘Rosea’ heeft lichtroze bloemen in smalle, strakke aren; in de vorm die wij gekregen hebben, is de onderlip wit, waardoor hij er wat levendiger uit ziet. Een slanke plant, 60 cm hoog, gemakkelijk voor de volle zon. Heb ik jaren gekweekt als S.orientalis. 
€ 2,50

monieri ‘Hummelo‘ van Ernst Pagels, maar benaamd in de aanwezigheid van Piet Oudolf en mij,
en derhalve een combinatie van de vele Hommels die op deze plant vliegen, en dan in het Duits dus Hummel, en de kwekerij van P.O. in Hummelo. U ziet het, de naamgeving van planten heeft niets geheimzinnigs, het is meer een kwestie van associatie. ‘Hummelo‘ is een opgaande plant, met in de voorzomer aren paarsrode, levendig gekleurde bloemen, die goed vrij staan van het blad. Hoogte 60 cm, universeel bruikbaar en zonder fratsen. In de loop der jaren worden het grove pollen, die de neiging hebben om omhoog te groeien: scheur ze zo nu en dan om ze jong te houden. Wanneer u dat doet, doet er nauwelijks toe, ze kunnen alles hebben.
€ 2,50

 

STROBILANTHES. Dit zijn familieleden van de Acanthus, maar dat kan ik niet zien, hoewel, de bloemen hebben ook die typische uitstekende onderlip; het blad en de habitus zijn volstrekt anders, en van S. atropurpureus kun je wel zeggen, dat het blad op dat van een veredelde Brandnetel lijkt. Het zijn nazomerbloeiers uit Azie, voor een beschutte, beschaduwde plek op humeuze grond. Het blad is groot , wat grof en harig, en wanneer ze nog niet in bloei staan loop je er aan voorbij. Aan de zaailingen van S. atropurpureus in het voorjaar echter zeker niet!

atropurpureus uit Kashmir wordt een grote plant met dat donkergroene harige blad. In de nazomer komen de donker paarsblauwe bloemen in vertakte losse pluimen, bloemen die op het eerste gezicht op Salvia bloemen lijken. Voor een halfbeschaduwde, niet te koude plaats op humusrijke grond, niet moeilijk, en in de zon doen ze het ook uitstekend. Zaait zich uit, en vaak vinden we dan ook bijna wit bloeiende planten. Hoogte tot 140 cm, in vochtige schaduw wordt het een reus!
€ 2,50

nutans is een dichtbetwijgde, wat platgroeiende plant met in de nazomer zuiver witte bloemen, die er als buideltjes –“pouch-like” aanhangen, een beetje tussen het blad verborgen. Het is een epiphyt
uit Nepal, die hier toch winterhard is en echt niet op een boom geplant hoeft te worden. Wel voor de schaduw. Heel anders dan de andere, heeft wat tropisch over zich, ook door het weelderige, zacht behaarde blad, hij ziet er uit als een kamerplant. Breed uitgroeiend. Het Lipbloemen geslacht Rabdosia lijkt er sprekend op, geen wonder als je bedenkt dat de familie der Labiatae en die van de Acanthaceae zeer nauw verwant zijn.
€ 3,00

rankanensis wordt een forse, grote plant tot 120 cm hoog, sterk vertakt en opgaand met dat grote donkergroene, weinig behaarde en heel elegante blad. Hij bloeit in het najaar met glimmend lichtblauwe bloemen. Verschilt van S. atropurpureus in zijn sierlijker habitus en andere vruchten; ook de bloemkleur is wat lichter en het blad lichter en minder behaard. Matig winterhard, blijkt nu in het voorjaar van 2012!
€ 3,00SUCCISELLA . Een klein soort Blauwe Knoop. Ja, ja, wat zal ik zeggen: het mag dan een van de beste planten zijn voor de wilde tuin, een enorme insectentrekker,: allemaal helemaal waar, maar waarom moet dat blad dan zo grof zijn?                                                                                                                                                     

inflexa ‘Frosted Pearls‘ heeft ontelbaar veel fijne, vertakkende bloemsteeltjes waaraan een weer ontelbaar aantal ronde lichtblauwe bolletjes komt. Toch is het geen luchtige plant, daarvoor is het blad te grof, maar misschien staat hij hier wel op een te rijke grondsoort, waardoor de bloei ten koste gaat van de bladgroei. Langbloeiend in zomer en nazomer, bescheiden uitzaaiend. Hoogte 80 tot 100 m, volle zon en hoe droger de grond, hoe rijker bloeiend dus blijkbaar.
€ 2,50