Vaste planten

De letters hierboven verwijzen naar de lijst met planten, druk op de gewenste knop.

Denk er aan, dat bij een kwekerij als de onze, waar vrijwel alles in eigen beheer geproduceerd wordt, nooit alles ten allen tijde  leverbaar zal zijn. Talloze factoren, waarvan het weer er maar één is, kunnen een belangrijke rol spelen. Meteen na de winter, wanneer de nieuwe productie nog niet op gang is gekomen, zullen bepaalde zeldzaamheden niet meer leverbaar, c.q. uitverkocht zijn, maar getracht wordt om deze zo snel mogelijk weer te  “maken” en te leveren. Het is daarom verstandig om eerst te vragen of een bepaalde bijzondere plant wel leverbaar is, voordat u deze kant op komt, en we geven dit meestal wel aan in de lijst.

Vaak wordt er gevraagd, wat de beste maanden zijn om te planten: we zijn dan geneigd om te zeggen “wanneer je er tijd voor hebt”, maar iets meer houvast geven de maanden april en september, dat zijn de beste. U kunt planten tussen maart en september, zolang er maar geen hittegolf is of de grond stijf bevroren. Wel moet u ten allen tijde goed watergeven na het planten en dit blijven doen totdat je ziet dat de plant weer verder gaat groeien: planten en dan meteen daarna 3 weken naar Frankrijk met vakantie is de goden tarten! 

Ook over grondbewerking valt veel te vertellen: de meeste grondsoorten, m.u.v. zware klei en nat veen, profiteren van het inbrengen van organische stof, c.q. mest, champost, compost etc. Over dit onderwerp kunt u op het internet eindeloos informatie verzamelen.

Wij hebben op de kwekerij een lijst met planten, waarmee u een aantal verschillende prairietuinen kunt samenstellen; er staat informatie in over welke planten op welke grondsoort gebruikt kunnen worden, het aantal per m2, en hoe we ze moeten toepassen.
Een zelfde lijst is er voor een tropisch’ “exotisch” mengsel.

Soortechtheid en nomenclatuur: een heikel punt,waarover wij graag met u in discussie gaan, immers: “een deskundige is iemand die wél weet wat het niet is, maar niet weet wat het wél is”.  Meestal houden wij de Engelse “Plantfinder” aan.