N-O

NEPETA. Katte(n)kruid. Net als de zoeven besproken Monarda‘s zijn dit steunpilaren voor de zonnige tuin, die in de zomer onafgebroken bloeien. Misschien niet altijd heel erg kleurig, opvallend of sterk om aandacht vragend, maar rustig, diffuus en zachtgekleurd in rustgevende tinten. Saai dus? Absoluut niet, ze verzachten en verbinden fellere kleuren, maar misschien wilt u dat wel helemaal niet; neem dan maar Crocosmia‘s, niks geen subtiliteit. Ze willen allemaal zoveel mogelijk zon, behalve N. govaniana, q.v., droge , maar niet echt arme grond. De meeste bloeien door als je er geregeld de uitgebloeide bloemen uit knipt; in de praktijk moet je na de eerste bloei met een heggenschaar alles even terugknippen tot net onder de uitgebloeide aren. Het sortiment is behoorlijk groot:                                                                                                                                  

govaniana is idem vochtminnend en ook wat schaduwverdragend, zij wordt juist daar op haar mooist. Ook uit Noord India trouwens, maar wel goed hard. Een grote losse bos, meer dan 100 cm hoog, en de hele zomer door bloeiend met gele bloemetjes. De hele plant ruikt heerlijk zacht naar citroenen, voor een Nepeta, waar scherpe geuren meer voorkomen, een prettige geur. Sierlijk.
€ 2,50

grandiflora ‘Dawn to Dusk‘ is hier gevonden en in Engeland benaamd. Het is een zaailing van een gewone blauwe, die bij de eerste bloei tot onze grote verrassing roze bleek te zijn, een nog niet eerder geziene kleur. Hij maakt een grote losse bos, tot meer dan 100 cm hoog en breed, en moet daarom met enige voorzichtigheid toegepast worden, zo groot wordt hij. De bloemen zijn zo te zien roze, met donkerder roodroze kelkblaadjes, die mooi contrasteren. Schoffel eventuele zaailingen op tijd weg!
€ 2,50

grandiflora ‘Blue Infinity’ is een grote blauwe bos, warrelig en ongeremd uitgroeiend, de hele
zomer door bloeiend. Wordt wel 100 cm hoog en bijna net zo breed.
€ 2,50

kubanica is niet zo heel nieuw meer, maar verdient meer aandacht: deze lijkt op een hogere en
slankere uitvoering van N. subsessilis , een gestaag groeiende, opgaande stevige plant met paarsigblauwe bloemen in aren, die ook na de bloei nog interessant zijn. Hoogte tot 80 cm, zaait zich niet uit en woekert niet. Ik denk dat deze iets meer vocht nodig heeft dan de grijsbladige Nepeta’s. We hebben dit jaar ook de vrijwel identieke N. manschuriensis in de kweek.
€ 2,50

nuda ‘Snow Cat‘ is m.i. de beste nieuwe, een echte verbetering in een al zo groot sortiment. Vele strakke aren met witte bloemen, aan tot meer dan 100 cm hoge stelen. Blad kaal, lichtgroen. Heel nieuw, en meteen gewaardeerd met drie sterren, weliswaar gekeurd door het zelfde instituut als waar deze plant gevonden is. Lijkt uit de verte meer op een kleine Verbascum nigrum dan op een Nepeta. € 2,50 subsessilis is een Nepeta voor wat vochtiger grond, afkomstig uit Japan. Een recht opstaande plant, met breed groen blad, en met de bloemen in dikke, taps toelopende aren. De bloemen zijn paarsblauw en borstelig, en de hele bloeiwijze heeft een bijzonder onaangename geur –oude gasbuizen van het stadsgas, weet u nog?- bij aanraking. Hoogte tot 80 cm, maar dat lukt lang niet altijd, 50 cm is normaal.
€ 2,50

subsessilis ‘Sweet Dreams‘ is de roze variant, in een mooie rijke tint roze, veel beter dan de nieuwere ‘Candy Cat‘. Wie heeft de zuiver witte variant voor ons? Die schijnt te bestaan.
€ 2,50

‘Toria‘ is een lage: al lang waren we op zoek naar een goede, lage, maar vooral goed winterharde lage: dat is deze wel. Hoogte 20 cm, vroeg bloeiend in paarsblauw, vanaf mei. Katten zijn er gek op!
€ 2,50

‘Walker‘s Low‘ is helemaal niet laag zoals de naam suggereert: zij is genoemd naar een tuin met die naam, waar zij gevonden is. Een universeel bruikbare, uitstekende Nepeta, voor haagjes, randen, als solitair, etc. De bloeitijd is ook heel lang, en met geregeld terugknippen bloeit zij de hele zomer door met relatief lange en dikke aren in donker blauwpaars. Hoogte 60 cm. Beter van kleur en langer bloeiend dan de aloude en nu wel mogende verdwijnen ‘Six Hills Giant‘, die zijn beste tijd wel gehad heeft.
€ 2,50

 

ORIGANUM. Marjolein, Oregano. Sterk aromatische zonaanbidders , die we heel goed ook in de keuken kunnen gebruiken! Voor de meeste soorten in dit geslacht geldt, dat het gemakkelijke, langbloeiende planten voor vooraan zijn, maar er zijn ook een paar heel moeilijk goed te houden soorten, die natuurlijk wel heel mooi zijn! Zo gaat dat nu eenmaal altijd, “per aspera ad astra” . Gelukkig zijn die moeilijke niet al te duur, zodat we die heel goed als eenjarige kunnen gebruiken. Eerst de gemakkelijke:                                                     

‘Bristol Cross‘ wordt ongeveer 30 cm hoog, heeft kleine donker blauwgroene blaadjes en bloeit de hele zomer met rozerode hangende bloemetjes, die door de donkere kelkblaadjes nog aan kleur lijken te winnen, aan dunne draadachtige stengeltjes. Heel sierlijk en niet al te moeilijk, maar ze moeten absoluut volle zon hebben en op een plek staan die ook de winter zo droog mogelijk blijft. Graag ook nog kalk: het lijkt onmogelijk, maar het valt erg mee in de praktijk!
€ 2,50

‘Herrenhausen‘ groeit sterk bossig op, met veel dicht bebladerde bloemstelen, die bekroond worden door halfronde schermpjes donker roodroze bloemen. Het blad is hard en donkergroen. Een sterk soort, doet het uitstekend in de volle grond zonder weg te vallen in de winter, maar ik heb de stellige indruk dat ze op kalkhoudende grond mooier worden dan hier op het zure zand: een beetje stijf zijn ze eigenlijk wel hier. Hoogte 50 cm. Verwant zijn ‘Rosenkuppel‘ en ‘Marchant’s Seedling‘ , maar niet echt beter. Ze worden alle overladen met vlinders!
€ 2,50


Veel moeilijker over te houden zijn:
‘Kent Beauty’ heeft eirond , onbehaard blauwgroen blad aan de dunne steeltjes, waaraan aan het eind de garnaalachtige, schubbige bloeiwijze zitten. Deze schutbladen zijn donkerroze, waartussen uit de kleine roze bloemetjes uitpiepen. Een schoonheid van de eerste orde, maar onmogelijk in de volle grond door de winter te krijgen. Op een mooie oude aardewerken pot komen ze het best tot hun recht, en ja, overwinteren.... Wij hebben in 2010 een kalkbed aangelegd, wat voor meer dan de helft uit “Parkgoud” bestaat, een mergelachtige steensoort met een hoog kalkgehalte, in de volle zon en zo droog mogelijk; hierin overleeft “Kent Beauty’ het probleemloos, evenals de heel fraaie O. ‘Buckland’. O. dictamnus van Kreta heeft het minder lang uitgehouden helaas.
€ 2,50