F-G

 FAGOPYRUM. Boekweit. Boekweit? Inderdaad, en ook nog een heel leuk soort uit de Himalaya, niet zo grof als het inheemse Boekweit, die alleen geschikt is om van het meel pannenkoeken te bakken of balkenbrij, een lokale specialiteit,  die zo zijn liefhebbers kent. Subtiel zou ik hem niet willen noemen.

dibotrys wordt een grote plant, meer dan 2 m hoog, maar in het begin van het seizoen zou je niet zeggen, dat het nog wat moet worden: onaanzienlijk en onkruid-achtig. Ongemerkt groeit hij door, totdat je opeens in september de eerste bloemen ziet, die zijn wit en in heel losse pluimen staan, sierlijk over de plant verdeeld. Steeds rijker gaat hij bloeien, en als je dan in oktober onder de plant staat en de bloemen tegen de intens blauwe najaarslucht ziet afgetekend, ja dan is het een van de mooiste najaarsbloeiers, misschien niet heel kleurig of zo, maar gewoon heel mooi. Zet hem maar naast Helianthus ‘Lemon Queen‘, Vernonia crinita, etc: volmaakt! In de Himalaya, waar hij vandaan komt, wordt het zaad gemalen en gebruikt als meel.
€ 3,00

 

FOENICULUM. Venkel, de echte. Een geliefde en bekende plant, die altijd weer gevraagd wordt, terwijl hij zich toch zo gemakkelijk uitzaait. Een bruine waas van uiterst fijn verdeeld blad, bruine rook in de borders, dat is de bronsbladige Venkel. De verse zaden zijn goed in salami te verwerken! Het is een onkruid, maar wel een mooi onkruid.

vulgare ‘Purpureum‘ wordt anderhalve meter hoog en bloeit met kleine gele schermen, maar daar gaat het allemaal niet om: het ragdunne, heel erg fijn verdeelde bronskleurige loof, dat is zijn sterke punt. Zaait zich overal uit, zonder lastig te worden. Heel mooi in combinatie met “hot colours”.
€ 2,50

 

GAURA. Onder het motto “gelijk het gras is hun kortstondig leven” zien we deze tekortkoming maar door de vingers, zó rijk en lang bloeit deze prairiebewoner uit Noord Amerika, immers welke plant bloeit er zo lang, zo uitbundig en voor zo weinig geld? Het zijn familieleden van de Teunisbloem. Plant er maar royaal van op een zonnige plek, net als Verbena bonariensis, doe dat elk jaar weer en de hele zomer tussen juni en de eerste vorst gaat het maar door. Mocht de erop volgende winter koud en droog zijn, dan zien we ze het volgende jaar meestal wel terug, een natte winter doet veel meer schade.

lindheimeri ‘Rosyjane’ van Hardy’s uit Engeland is een mooie tweekleurige: wit met een rozerode rand. Baarde veel opzien op een van de vorige Chelsea Shows en ik zal proberen om ook U enthousiast te maken: aan deze kleurencombinatie moet men nog wennen. Bloeitijd en -duur als bovenstaande.
€ 2,50


lindheimeri ‘Whirling Butterflies‘ is overbekend, dit struikje met oneindig veel fijne takjes met daaraan nog veel oneindiger veel witte bloemetjes, die wel iets van kleine vlindertjes weg hebben. Het bloeit maar door, het houdt niet op. Hoogte tot 100 cm. Plant er flink wat bij elkaar wanneer u uw huis te koop aanbiedt en de tuin op dat moment wat minnetjes is: het lijkt meteen
wat!
€ 2,50

 

 GERANIUM. Ooievaarsbek. Het blijft gewoon een heel leuk geslacht waarin ik nog steeds veel interesse heb. Misschien wel wat minder dan 15 jaar geleden, maar je wordt natuurlijk ook wel wat blasé en iedere nieuwigheid is uiteindelijk toch vaak niet een echte verbetering. Ik kan wat beter afstand nemen dan vroeger, laat ik het zo maar zeggen. Op dit moment is er vooral veel belangstelling voor de her- c.q. doorbloeiende cv‘s, en met name ‘Jolly Bee‘ heeft het helemaal
gemaakt en terecht; dit is zonder twijfel nog steeds de mooiste blauwe, grootbloemige, maar vooral continu doorbloeiende Geranium van dit moment, bloeiend van juni tot de vorst, altijd maar door. Helaas mogen we hem niet meer zo noemen, we moeten hem nu ‘Rozanne’ noemen, hoewel er ons inziens wel degelijk verschil is tussen beide. Op straffe van geldboetes hebben we geen keuze! Hebzucht, in dit geval gebruiken we nog liever het woord “greed” van de Amerikaanse eigenaar van het merk ‘Rozanne’ is daarvoor de belangrijkste reden. Of zijn jongste zusjes ‘Pink Penny‘ en `Sweet Heidy` net zo goed zijn, dat is afwachten. Ze zijn best wel goed, maar missen toch de kleurkracht en – wat een cliché- de flowerpower van `Jolly Bee`.
Geraniums zijn buitengewoon bruikbare planten, voor elke plek in de tuin is er wel een te vinden, voor de diepste schaduw zijn er verschillende, maar ook op droge en zonnige plekken willen ze wel groeien. Ze zijn er tussen de 5 en 125 cm hoog, in vrijwel alle kleuren, behalve geel en oranje. Ook zijn ze heel geschikt om mee te “weven”, om twee verschillend groeiende planten aan elkaar te “breien”. De eerste bloeit al half april, en met een beetje goed kiezen kunnen we de bloei tot november rekken, niet met de zelfde soort natuurlijk! Hun hoofdbloei valt in mei-juni, met een nabloei periode in september-oktober. Terugknippen is bij een aantal van de nieuwere cv‘s niet meer nodig.
Literatuur: er is een Engelse vertaling van het Deense boek, en het heet “Gardening with Hardy Geraniums”, geschreven door Birgitte Husted Bendtsen, uitgegeven door Timber Press, ISBN 0 88192 716 3, en daar staat echt alles in wat je van Geraniums zou moeten weten: foto‘s van 40 verschillende G. oxonianum cv‘s, noem maar op! Een geheel herziene herdruk is in dit voorjaar, 2012, verschenen.
Elke twee jaar nemen we het sortiment weer grondig door, en dus zijn er weer verschillende afgevallen, maar er is ook een aantal bijgekomen natuurlijk, en zo hoort dat! Het sortiment:


‘Ann Folkard‘ uit een flinke pol in het voorjaar groengeel blad komen al vroeg in de zomer de lange liggende bloemstelen, die bezet zijn met grote paarsrode bloemen met een zwart hart, in dezelfde kleurintensiteit als G. psilostemon, maar dan wat meer naar het blauw neigend, paarser dus. Zij is een kruising tussen G. procurrens en G. psilostemon, en zij groeit breed uit tot meer dan 100 cm. Hoogte ongeveer 40 cm. Mocht zij wat al te groot voor u worden neem dan: 
€ 3,50

‘Anne Thomson‘ bijna dezelfde kleur -ietsje roder zou ik zeggen-, zelfde blad, maar slechts 50 cm breed en 35 cm hoog. Deze en voorgaande moeten bij kale strenge vorst wat afgedekt worden. Beide hebben die mooie felle kleur, dat oplichtende. AGM in 2005 (lees hierover meer bij G. ‘Orion‘).
€ 3,50


‘Blue Cloud‘ is een grote, plat uitgroeiende Geranium, met slingerende stelen, die bezet zijn met fijn ingesneden, lichtgroen blad. De bloemen zijn vlak en heel lichtblauw, op het bleekblauwe af. Zij wil graag toch wel een halve vierkante meter voor zichzelf! Hoogte 35 cm, mei-juni. Geen herbloei.
€ 2,50

cantabrigiense ‘St. Ola‘ is een laagblijvende kruising in de G. macrorrhizum groep, bodembedekkers voor de schaduw, maar eigenlijk willen ze overal wel groeien, heel gemakkelijk en relatief snel. Het blad blijft groen in de winter en ruikt lekker fris naar zure appeltjes. Bloemen wit. `St. Ola`heeft bloemen met elkaar overlappende bloemblaadjes, waardoor de bloemen wat groter lijken dan de verwante G. cant. ‘Biokovo. Hoogte in de bloei 25-30 cm.
€ 2,50

cantabrigiense ‘Hanne’ uit Denemarken is een heel mooie aanvulling: laag, met lichtroze bloemen die naar de buitenrand toe wit verlopen. Een sprekende kleur! Hoogte 20 cm, sterk groeiend als de andere.
€ 3,00

cantabrigiense ‘Westray‘ is een selectie van Alan Bremner, en dat is meestal wel een garantie voor kwaliteit! Hier gaat het om een lage, bodembedekkende , min of meer wintergroene cv., met donkerroze bloemen in een sprekende tint. Ik hoor ook wel eens, dat ze als oranje omschreven
worden, maar dat is beslist niet waar! Geselecteerd om zijn zeer rijke bloei. Hoogte 25 cm maximaal. Groeit overal, ook in behoorlijk diepe schaduw, al zal daar de bloei wel minder
zijn.
€ 2,50

cinereum ‘Purple Pillow‘ is mooi! Prachtig purper paarsrood, geaderd, in een rijke en verzadigde kleur. Kwekersrechtelijk beschermd, mag niet zonder toestemming vermeerderd worden. In deze G. cinereum reeks zien we steeds nieuwere en sterker gekleurde cv‘s opduiken. ‘Purple Pillow‘is laag, zo‘n 15 cm, en 25 cm breed. Voor helemaal vooraan, op een zonnig en droog plekje en continu doorbloeiend. Niet altijd even gemakkelijk, stelt hoge eisen aan zijn standplaats. Concurrentie wordt absoluut niet verdragen! In de zelfde reeks krijgen we ook:
€ 3,00

cinereum `Signal` een heel erg nieuwe met intens karmijnrode bloemen, de meest rode en hier heel sterk.
€ 2,50

cinereum `Thumping Heart` is een verloping uit `Purple Pillow`, een cv. die wel vaker spontane kleurveranderingen vertoont. Kleur is een aparte tint roze, met een donkerrood hart, en dat alles sterk geaderd.
€ 3,00

‘Dilys‘ is een uitgebreide kruising, als je dat zeggen mag van zo‘n breed uitgroeiende plant, tussen G. sanguineum en G. procurrens, met lange, dicht bebladerde stengels, bezet met kleine ingesneden blaadjes. De bloemen zijn roodpaars met een donkere vlek in het hart, een afspiegeling van beide ouders. Bloeit laat, vanaf augustus, en vormt een soort heuvels van 60 cm breed en 25 cm hoog. Goed als bodembedekker voor een vak heesters. AGM 2005. Van een goed collega hebben we ‘Light Dilys’ gekregen, met verrassend lichtroze bloemen, verder identiek.
€ 2,50

‘Dragon Heart‘ wat hebben we toch een leuk vak, met veel verrassingen! Hier gaat het om een vrij lage karmijnrode, met nog veel grotere bloemen dan ‘Anne Thomson‘. Toch ook weer net iets anders van kleur dan `Ann Folkard` en `Sandrine`. Misschien vindt u dat wel helemaal niet belangrijk, en dan blijft er een cv. over die bijzonder grootbloemig en rijkbloeiend is. Kwekersrechtelijk beschermd. Hoogte 50 cm, en daarmee ideaal om in te passen, kniehoog doet het altijd goed.
€ 4,00

erianthum is een vroege bloeier, een van de vroegste, al eind april komen de vrij vlakke, blauwigpaarsige bloemen. Het blad is groot, behaard en diep ingesneden, en het verkleurt in de herfst oranjerood. Waardevol door zijn vroege bloei, de bloemkleur is typisch Geranium. Hoogte 45 cm. Soms hebben we van haar een enkele cv. te koop, maar die zijn door hun langzame groei altijd beperkt en soms even helemaal niet leverbaar; ‘Neptune‘ b.v. met grote diepblauwe bloemen, en ‘Blue Herald‘, onze eigen helderblauwe selectie, die hier altijd als eerste Geranium in april bloeit, al wordt die soms ook wel onder G. eriostemon geschaard.
€ 4,00

ibericum ‘Ushguli Grijs‘ is door Hans Kramer in de Kaukasus verzameld: deze heeft opvallend grote, vlakke, ietwat stervormige blauwgrijs-blauwige bloemen met veel adering. Bloeit heel rijk en groeit tamelijk snel. Hoogte 45 cm, mei-juni. Mooi en veelgevraagd soort. Bloemen hebben wel wat weg van een Malva.
€ 3,00

macrorrhizum ‘Spessart‘ is een van de vele uit die groep wintergroene bodembedekkers met van dat sterkgeurende, door sommigen aangenaam friszuur, door anderen onaangenaam vies zuur gevonden. Deze planten groeien echt overal, zelfs extreem droge schaduw wordt redelijk verdragen en ze zijn tegenwoordig ook heel geliefd om in het openbaar groen toe te passen. Daar zijn ze ook wel een beetje berucht om hun vermogen grote hoeveelheden zwerfvuil te verzamelen. Deze ‘Spessart‘ heeft witte bloemen met een rozige kelk. Bloeitijd eind april- begin mei, eenmalig. Hoogte 35 tot 45 cm. Ook geregeld leverbaar `Ingwersen` lager groeiend met zachtroze bloemen. Verder net zo groeikrachtig.
€ 2,50

macrorrhizum ‘White-Ness‘
dat – hoort ertussen, is een kleine witte zonder roze in de kelk, waardoor hij werkelijk wit is. Onze “wittigheid” is een goede bodembedekker voor plaatsen, waar de gewone G. macrorrhizum te groot zou worden en te wild zou groeien; zij bedekt niet meer dan een stukje van 40 bij 40 cm per jaar, heel bescheiden. Hoogte 35 cm. Ook wintergroen.
€ 2,50

maculatum ‘Elisabeth Ann‘ is de opvolgster van `Espresso`, alleen is hier het blad nog glimmender donkerbruin en meer in het oog springend. Hoogte 40 cm, bloemen vroeg, in mei, zachtroze-lila. Bloeit maar 1 keer, het is een echte bladplant. We hebben een mooie, nog onbenaamde zaailing hiervan gevonden met veel grotere bloemen en nóg mooier blad; naam volgt.
€ 3,00

maculatum ‘Spring Purple‘ loopt eind maart uit met donkere, aan de onderkant donkerrode bladeren, opvallend, en bloeit dan al heel vroeg met donker roodlila bloemen, de donkerste in deze groep. Hoogte in de bloei 25 cm, en daarmee laag.
€ 3,00

maculatum ‘Vickie Lynn‘ uit Zwitserland heeft qua blad niets bijzonders te bieden, dat is glimmend donkergroen, maar de herfstkleur, daar gaat het om: sterk oranjerood. Bloemen licht lilaroze, als die van ‘Elisabeth Ann‘. Groeit sterk en gemakkelijk, 40 cm hoog.
€ 3,00

magnificum ‘Ernst Pagels‘ kweekten we jaren als ‘Kloon C‘, die werkelijk bestaat, maar de onze bleek net weer anders te zijn, en heeft dus een passende naam gekregen. Passend, omdat Ernst een zeer grote bijdrage heeft geleverd aan het sortiment planten, dat wij tegenwoordig kweken: een zeer grote reeks Miscanthus, vele Rodgersia‘s, de beste Aruncus, en niet te vergeten waarmee alles bij hem begonnen is: Salvia ‘Ost Friesland‘. Deze specifieke Geranium bloeit in het voorjaar heel rijk met grote lichtblauwe bloemen. Het is een cv. van de bekende “Boeren Geranium”, die je vroeger in bijna elke tuin zag staan, met Geum ‘Borisii‘ en Alchemilla mollis, een beproefde en altijd weer vreugde schenkende combinatie, in een tijd dat je allang blij bent om even iets in de tuin te kunnen doen.
€ 2,50


magnificum ‘Rosemoor‘, al zie je nu ook ‘Rosemore‘, is een heel goede selectie, lijkend op voorgaande, maar iets donkerder blauw. Wordt heel hoog gewaardeerd in allerlei trials. Bloeit zeer rijk.
€ 2,50

nodosum is een heel bescheiden plantje, dat echter de goede eigenschap heeft ook in diepe schaduw nog vooruit te komen, en dat is eigenlijk haar enige pluspunt: ze is klein en leidt een teruggetrokken bestaan. Kleine, maar wel mooie glimmende blaadjes en ook heel kleine bloemetjes in een onbestemd lilaroze. Misschien doe ik haar te kort, ze is heel nuttig op moeilijke plaatsen. Hoogte 35 cm in de bloei. Er is een bijzondere cv. die we niet zo vaak zien: ‘Whiteleaf‘, beslist niet met wit blad, het zijn de bloemen die opvallen: fluwelig donker paarsrood met een witte rand. Beide zaaien zich uit, de wilde vorm ongebreideld soms, de cv. een stuk minder en niet altijd
soortecht.
€ 2,50

nodosum `Silverwood` is dus de veel gezochte witte; echt iets voor verzamelaars, want zo heel bijzonder is hij nu ook weer niet. Leuke schaduwplant in een kleur die we daar bij Geraniums niet zo veel zien. Beperkt leverbaar nog. Hoogte 25 cm.
€ 3,50

‘Orion‘ van Brian Kabbes uit Friesland is weer een verbetering van ‘Brookside‘, die toen destijds
al zo‘n verbetering was. Een prima kleur, helderblauw, met een nabloei in de nazomer en herfst, wanneer de kleur nog verder verdiept tot bijna zuiver blauw. Een flinke plant, minimaal 60 bij 60 cm. Een van de beste nieuwe cv‘s. Heeft in 2005 een AGM gekregen, een Award of Garden Merit, de Nobelprijs op plantengebied, als we dat zo mogen zeggen.
€ 2,50 

`Orkney Blue` is een kruising tussen G. gymnocaulon en G. ibericum subsp. jubatum, en hij springt er uit door zijn echt diepblauwe bloemen met nog donkerder adering. Hij valt wel op tussen de vele andere blauwe. Hoogte 35-40 cm, juni. Een gemakkelijke groeier, leuker dan ik eerst dacht.
€ 3,00

oxonianum is in een te groot aantal cv‘s beschikbaar, en in het kader van de beperking hebben we
er een flink aantal geschrapt. Er blijven er genoeg over om de verschillende kleuren en vormen tot uiting te laten komen. Zo hebben we van wat vroeger G. endressi heette, de volgende over: oxonianum ‘Ankum‘s White‘ is onze eigen nieuwe, die zuiver wit is, met blauwe meeldraden; een prima plant, 45 cm hoog. Ook bij warm weer stabiel wit blijvend en niet naar roze verkleurend, een euvel van zijn voorganger ‘Trevor‘s White‘. We hebben hem nu een paar jaar, maar hij blijkt toch niet overal even gemakkelijk te groeien.
€ 3,00

‘Patricia‘ een voorbeeldig kind van haar ouders, te weten G. psilostemon en G. oxonianum, met de
bloemkleur van de eerste, een beetje meer roze toch wel, en de lange bloei en herbloei van de tweede; bloeit van half juni tot ver in de herfst, maar in de warme augustus maand een stuk minder. Een soort collega probeert deze onder de naam ‘Brempat‘ kwekersrechtelijk te beschermen, let er op, dat dit de zelfde plant is! Hoogte 60 cm, zon, goede grond. AGM 2005. € 3,00 phaeum `Album` is een kalme schoonheid voor een licht beschaduwde plek, niet te droog, en daar zal zij in het voorjaar rijk bloeien met zuiverwitte, platte bloemen. Hoogte 60 tot 70
cm.
€ 2,50

phaeum ‘Chocolate Chip‘ is een hele donkere, bijna zwarte met een beetje fantasie, uit Californië. Grootbloemig en fors groeiend, minimaal 70 cm hoog.
€ 3,00

phaeum ‘Lisa‘ hebben we van een klant gekregen, het is een plant met sprekend blad: in het
midden zit een grote witte vlek, die omzoomd wordt door geel en de rest is groen. Niet zo erg bont als het wel lijkt misschien, en in de winter bij niet te strenge koude goed bladhoudend. Bloemen paars, niet lelijk.
€ 3,00

phaeum ‘Raven‘ lijkt veel op ‘Chocolate Chip‘, de bloemen zijn iets kleiner en een slagje minder zwartig.
€ 3,00

phaeum ‘Springtime‘ hebben we voor het jonge blad in het voorjaar: dat is gespat a.h.w. in geelwit en wit in het midden, met ook iets roodachtigs erbij, en groen rondom: heel spectaculair bont voor wie ervan houdt. De bloemen zijn donkerpaars. Hoogte 50 cm, rustig groeiend. Al deze en nog meer G. phaeum cv`s worden uitgebreid behandeld in “The Plantsman”, 3-2007.
€ 3,00

`Philippe Vapelle` is een al lang bekende kruising tussen G. renardii en G. platypetalum, en hij lijkt eigenlijk nog het meest op een fors uitgevallen G. renardii met blauwe bloemen; het blad is wel wat minder intensief behaard en daardoor groener: saliegroen noemen we die kleur. Ook is het blad wat vlakker en heeft het minder dat gekreukelde van G. renardii. Bloeit wel williger! Hoogte 40 cm, zon, gewone grond en stelt eigenlijk helemaal geen bijzondere eisen.
€ 2,50

pratense `Algera Double` is voor mij een nog strikt onbekende, gebloeid heeft hij nog niet, maar de foto`s laten een witte gevulde zien, met een groot paarsrood hart. We kennen de “gewone” gevulde witte al jaren, maar die wil absoluut niet groeien, laten we hopen dat deze het beter doet.
€ 3,50

pratense ‘Laura’ wordt volgens velen de terechte beste gevulde witte genoemd: zij heeft hier nog niet
gebloeid, al de dubbele hebben veel meer tijd nodig om in bloei te komen dan de enkelbloemige. Zuiver wit, in het hart iets van groen erbij, dat het wit eigenlijk nog versterkt. Het “M woord”, meeldauw dus, wordt in alle beschrijvingen gemeden als de pest, maar let op!
€ 4,50

pratense ‘Plenum Violaceum‘ is die ouderwetse gevuldbloemige paarsblauwe, mooi maar niet
sterk, langzaam groeiend en vaak gevoelig voor meeldauw. Toch, als je er een mooie open plek in
de border voor kunt vinden en hem verwent met mest, water etc. en iets tegen de meeldauw, dan kan het een blikvanger van de eerste orde zijn. Doe er dus wat voor! Hoogte 70 cm, zon, bloeiend in de voorzomer.
€ 3,50

‘Prelude’ is een kleinbloemige, maar wel zeer rijkbloeiende hybride van G. sylvaticum, met veel bloemetjes in een soort blauwig-lilaroze. Zoals de naam al zegt, een van de eerst bloeiende in april al. Halfschaduw, ongeveer 40 cm hoog.
€ 3,00

psilostemon heeft die overdonderende, oogverblindende, vibrerend karmijnrode kleur, die alle
aandacht naar zich toe trekt; en dan ook nog dat zwarte hart! Heel veel eisend qua kleur en toch op allerlei manieren te combineren met enerzijds andere felle kleuren, of anderzijds met koele grijzen, resp. om haar nog verder te accentueren, of juist om haar af te koelen. Een hoge plant uit de Kaukasus, tot 120 cm hoog, voor veel zon. Bloeit in juni, eenmalig. AGM 1993.
€ 3,00

psilostemon `Bressingham Flair` is een van de oudste cv`s binnen deze soort, met een iets minder felle magenta kleur en met een minder geprononceerd zwart hart. Je kunt net zo goed `Patricia` nemen, maar het is goed om bepaalde oudere rassen niet helemaal verloren te laten gaan, hoe vanzelfsprekend dat eigenlijk ook geworden mag zijn. Hoogte 80 cm.
€ 3,50

psilostemon ‘Red Admiral‘ is echt een heel andere kleur: echt rood, dus zonder of in ieder geval
met veel minder blauw erin dan de andere cv‘s. De bloemen zijn wat minder rond, ze zijn wat “hoekiger” dan de andere. Een goede aanvulling, anders van kleur, maar zeker niet in de kleur van een Atalanta, die in het Engels een ‘Red Admiral‘ heet. Hoogte 60 cm, Ik heb in Engeland nu ook een witte en een roze G. psilostemon gezien, die op de markt zal komen wanneer de vinder ervan genoeg royalties ontvangen zal. Blijkbaar gaat het niet naar wens, de witte ‘Snowfinch’, is nog steeds niet op de markt verschenen. In deze tijden valt dat allemaal niet mee! Alles over deze groep: zie “The Plantsman”, 3-2006.
€ 3,50

renardii heeft van de mooie blad, haar voornaamste attractie, dat saliegroen is, grijsgroen dus, aangenaam korrelig van structuur en rond. De bloemen, als we die al in grote aantallen te zien krijgen, zijn wit met een donkere adering, maar alleen op een heel zonnige plaats bloeit ze goed. Een karaktervolle lage plant voor vooraan, in de eerste rij, langs een natuurstenen pad, van zulke plaatsen. Hoogte 30 cm in de bloei.
€ 2,50

‘Sabani Blue‘ is ook van Alan Bremner. Mij valt vooral de heel vroege bloei op, vanaf eind april,
en de grote hoeveelheid grote midblauwe bloemen in tuilen. Een goed soort, probleemloos, tot flinke pollen uitgroeiend. Hoogte 40 cm. Wel graag zon voor een rijke bloei. Mooi blad, dat tot ver in de winter onaangetast groen blijft, het viel mij dit jaar weer op.
€ 3,00

sanguineum ‘Album‘ is weer de eerste van een reeks lage Geraniums, met kleine, ronde en diep
ingesneden blaadjes, uitgroeiend tot brede, heuvelachtige matten. Deze witte is nog de hoogste uit de serie, hij wordt 40 cm hoog en bloeit in het voorjaar met smetteloos witte, kalkwitte bloemen. Lossig groeiend, losser dan de andere cv‘s. AGM
1993.
€ 2,50

sanguineum ‘Ankum‘s Pride‘ is een cv. die we hier op de kwekerij gevonden hebben, al weer heel wat jaren geleden. De bloemen zijn vrij groot, warm roze, oplichtend, en met een geruffelde rand, de rand is een beetje “geweld”. Een doorbloeier voor een zonnige plaats vooraan, hoogte 25 cm. AGM 2005, tot mijn grote vreugde!
€ 2,50

sanguineum ‘Elke‘ is een nieuwe, met flinke bloemen in in een soort mat lilarood, met een groot wit hart, en met een wit randje rond de bloemblaadjes. Leuke aanvulling. Hoogte 30 cm, breed zo rond de 40 cm. Alle G. sanguineum cv‘s staan graag in de volle zon.
€ 3,00

sanguineum var. striatum is de meest bekende denk ik wel, met heel bleekroze, bijna witte
bloemen, die sterk roze geaderd zijn, waardoor ze gewoon lichtroze lijken. Een goede, gemakkelijke en snel groeiende plant. Hoogte 25 tot 30 cm.
€ 2,50

sanguineum ‘Tiny Monster’ is een grootbloemige, groot en breed uitgroeiende selectie met
donkerroodkarmijnrode bloemen, die beduidend groter zijn dan die van de overige G. sanguineum cv’s. Toch bekruipt mij af en toe het gevoel, dat dit misschien toch die al veel langer bestaande ‘Khan’ is? Hoogte 30 cm, breedte 50 cm. Gemakkelijk.
€ 2,50


wallichianum ‘Rozanne’ moeten we haar tot onze spijt noemen! Hier op de kwekerij mag u
natuurlijk nog altijd de naam ‘Jolly Bee‘ gebruiken, officieel opschrijven mag ik niet meer! Hij vormt een lage heuvel van 30 cm hoog en 70 cm breed, overdekt met grote, ondiep schotelvormige, diepblauwe bloemen met een wit hart, van juni tot november. Ook komt hij niet zo traag op gang als ‘Buxton‘s Var.‘, die aan het begin van de bloei altijd van die lelijke lilaroze bloemen heeft. Genoeg lof gezongen! Een meer dan voortreffelijke plant, waarschijnlijk de beste vaste plant van dit moment, als je dat zo zeggen kunt. Ook zal er ‘Havana Blues’ op voorraad zijn, een blauwe herbloeier, goed om te vergelijken met de bestaande.
€ 3,50
 

wallichianum ‘Sweet Heidy‘ is ook alweer van Marco van N., en weer zien we hier zo‘n grootbloemige lichtroze, iets naar blauwig verkleurende met een wit hart, anders van kleur dan ‘Jolly Bee‘ roze eigenlijk wel. € 3,50

wallichianum ‘Havana Blues’ een nieuwe lichtblauwe met groot wit oog, en met geel uitlopend blad in het voorjaar. Van Marco van Noort.
€ 4,00

wlassovianum ‘Blue Star‘ als laatste, maar zeker niet de minste! De bloemen zijn donkerpaars-lila, komen laat en staan boven pollen zacht behaard blad, dat vooral in het voorjaar een grote donkerbruin-paarsige vlek in het midden heeft; het wordt dan wel eens vergeleken met uitlopend Eikenblad. Sterke herfstkleuren in oranje en geel. Een gemakkelijk maar niet woekerend soort. Hoogte 40 cm, bloeiend vanaf
juli.
€ 3,00

wlassovianum ‘Lakwijk Star‘ is een grootbloemige selectie, met bloemen tweemaal zo groot als haar ouder, in warm roodlila, en het blad is heel groot geworden, en net zo mooi getekend. Een aanwinst, maar een traag groeiende.
€ 3,50

Goed, dat waren ze weer, er is ingekort maar ook wel weer wat bijgekomen, en er blijft voldoende over om uit te kiezen. Voor de liefhebber is er altijd, op verzoek, nog wel wat meer te krijgen.


 

GEUM. Nagelkruid. Groeiden alle vaste planten maar zo gemakkelijk als deze toch simpele voorjaarsbloeiers, die echt horen bij al dat frisse, uitlopende groen in april; de takken van de bomen en struiken nog een beetje kaal met toch overal kleine glimmend groene jonge blaadjes, een voorjaarszonnetje, zo‘n graad of 15, 16 en daar staan de Geums, fris en groen! Het zijn rustig groeiende bodembedekkers met vrolijk gekleurde bloemen., en als we ze dan ook nog om het jaar na de bloei scheuren, zullen ze heel lang meegaan.. Op een goede vochthoudende grond zullen ze het ‘t best doen, maar ze zijn echt niet moeilijk verder.


`Bell Bank` is een forse uit Engeland, waar hij gezien wordt als een van de beste, en vooral als een van de best groeiende. Kan wel 75 cm hoog worden, heeft halfgevulde, geaderde bloemen in koraalroze, knikkend, als een ‘Leonard’s Var.’ in het groot. Houdt van goede kultuur: een beetje vocht, goede grond, etc, net als alle Geums trouwens!
€ 3,00

‘Lisanne‘ hebben we van een klant gekregen, dank! Dit is een onbekende kruising met – voor een
Geum- grote, licht citroengele bloemen, die opgericht staan. Goed groot blad. Een gezonde groeier met “hybridekracht”, die zijn weg wel zal vinden. Hoogte 50 cm, dus vrij hoog,-weer voor een Geum- en sterk. Een Zweedse klant noemde dit de beste introductie van 2004.
€ 2,50

rivale ‘Pink Frills‘ is een vondst van hier, zomaar op een hoekje gezien, met lichtroze bloemen, die diep ingesneden en gefranjerd zijn. Geeft herbloei! Hoogte 35 cm, een leuk soort.
€ 2,50


‘Totally Tangerine’ is een opzienbarende nieuwe uit Engeland, behorend tot de groep met meer
vlakke, schotelvormige, je aankijkende bloemen. Deze is werkelijk machtig mooi abrikoosoranje, rijkbloeiend en ongeveer 75 cm hoog. Geeft ook nog een rijke nabloei. Kwekersrechtelijk beschermd, helaas! Prachtig in combinatie met oranje Crocosmia’s e.v.a.
€ 3,50

Literatuur: er is hernieuwde belangstelling voor Geums, vandaar 2 artikelen in het leidende tijdschrift “The Plantsman”: 2-2006 en 2-2007. Wil je werkelijk op de hoogte - en niet alleen van Geums vanzelfsprekend!- blijven, dan is dit tijdschrift onmisbaar! En de NCCPG, the National Council for the Conservation of Plants and Gardens, heeft een nuttig boekwerkje hierover uitgegeven, “Geum”, geschreven door Sue Martin. Bekijk verder hun site voor details.

 

GILLENIA. Zoveel jaren al bij ons, en alsmaar groter wordend zonder dat je er iets aan hoeft te doen, ijzersterk, maar ze moeten het wel naar hun zin hebben. Ze komen uit Noord Amerika en behoort tot de familie van de Roosachtigen, net als de voorgaande Geum trouwens, al zou je dat bij Gillenia niet meteen zeggen. Eigenlijk moet dit geslacht nu Porteranthus heten.
 

trifoliata heeft veel weg van een klein heestertje, zo struikachtig stevig groeit ze, met heel veel dunne, straffe takjes, die aan de voet lijken te verhouten. In de voorzomer wordt er overdadig gebloeid, met witte, op vlindertjes lijkende bloemetjes die uit roodachtige kelkblaadjes komen. Lijkt dan wel wat op een Gaura, met dat verschil, dat een Gillenia oneindig veel langer meegaat. Komt langzaam op gang, heeft een aantal jaren nodig om volwassen te worden. Let in het voorjaar op slakkenvraat! Hoogte uiteindelijk 120 cm. Zon of lichte schaduw, goede grond.
€ 3,50

‘Pink Profusion’ is een van de grotere verrassingen van het afgelopen jaar, een roze Gillenia, maar we krijgen haar niet kado! Bloeit prachtig zachtroze aan overhangende takken met bruinrood blad,
allemaal heel mooi, maar zo traag! Ze is afkomstig van Mount Cuba Gardens in de USA, die haar zonder kwekersrecht e.d. ter beschikking stelt. Zo kan het dus ook! Het probleem lijkt te worden om ze hun eerste winter hier door te krijgen op de kwekerij, ze blijven heel lang heel klein. In hun tweede jaar gaan ze groeien, en in het derde bloeien ze, maar zelfs dan duurt het nog wel een jaar of 2, 3 voordat ze helemaal uitgegroeid zijn. Hoogte uiteindelijk ongeveer 80 cm. Voor een mooie plek in de halfschaduw, op vochthoudende grond. Niet te donker zetten!
€ 5,00

 

GLYCYRRHIZA. Zoethout. Ja, zoethout, al is dat een grove struik met heel wat minder sierwaarde dan de volgende:
                                                                                                                                                             

yunnanensis is een opgaande plant met rode stelen, die aan de voet verhout, met fijn verdeeld Acacia-achtig blad en met blauwiglila bloemen, die nauwelijks opvallen. Het zijn de peulen, zoals de vruchten in de familie van de Vlinderbloemen heten: grote opgeblazen, harig roodbruine gevallen, die tot ver in de winter aan de kale rode takken blijven zitten. Hoogte 200 cm, zomerbloeiend, zon. Een merkwaardig product met al die vruchten aan de kale wintertakken. De vruchten lijken sterk op Rozengallen, dat roodbruine draadachtige, klierachtig behaarde.
€ 3,50