M

MACLEAYA. Pluimpapaver, Bocconia. Reuzenplanten, de Duitsers noemen dit Riesenstauden,: grote, sterke vaste planten voor achterin, en toch mooi en decoratief door hun grote gelobde blad met daarboven de bloempluimen. Dat het familieleden van de Papaver zijn, zie je eigenlijk alleen aan het oranje, sterk vlekkende melksap. De volgende woekert met mate, zeker in vergelijking met de oude bekende `Kelway`s Coral Plume`.
 

‘Spetchley Ruby‘ uit Engeland afkomstig, valt op door zijn toch matige woekeren; we zeggen altijd, dat waar een gewone Macleaya per jaar misschien wel een meter verder komt, deze het beperkt houdt tot 40 cm. De bloei vooral, daar gaat het om: bijna rood, warm roodbruin met een tendens naar rood, heel anders dan dat isabel van de gewone cv‘s. Ook zijn de bloempluimen wat smaller en kleiner. Hoogte wel 200 cm.
€ 3,50

 

MAIANTHEMUM. Dalkruid, wat moet dat onaanzienlijke plantje hier? Dat heeft zo zijn nomenclatuurtechnische reden: weet u nog, de Smilacina, Valse Salomonszegel, moet nu Maianthemum heten, helaas! Dus is het nu:                                                                                                                               

racemosum een langzaam groeiende schaduwplant, voor een goede plek, waar voldoende humus en vocht is, en daar zal het een grote, mooie plant worden met sterk bebladerde stelen. In mei komen de bloemen, roomwit in pluimen, die heerlijk zoet rieken, als Lelietjes der Dalen. Soms worden er na de bloei rode bessen gevormd, maar hier gebeurt dat sporadisch. Hoogte na een paar jaar vaststaan ongeveer 80 cm. Sterk en langlevend. Er zijn klonen, die beter bes dragen dan deze. Literatuur: “The Plantsman”, december 2005. Dit is een zeer hoogwaardig tijdschrift voor de wat gevorderde plantenliefhebber, maar altijd lezenswaardig. Ook twee zeer grondige artikelen in “Gartenpraxis”, in 2010. Als het meezit, kunnen we over een paar jaar de roodbloeiende M.amoenum uit Guatamala aanbieden, maar die is wel voor de vorstvrije kas!
€ 3,00

 

MANDRAGORA. Alruin. Omgeven door bijgeloof, geheimzinnig en bedreigend: dat is de Alruin, al sinds de Middeleeuwen gevreesd om zijn giftigheid. Vergis je niet, Alruin is geen leuk hallucinerend middeltje, maar een zwaar vergif, waarmee je maar beter niet kunt experimenteren. Er is zelfs sprake geweest van een teeltverbod, maar dit staaltje van ambtelijke onnozelheid, gebrek aan kennis en vooral bemoeizucht, is gelukkig in de bekende diepe lade dan wel het ronde archief verdwenen. Wij kweken 2 soorten, of althans proberen dat, want het zijn geen gemakkelijke planten, Nederland is eigenlijk net iets te koud voor ze.

autumnalis bloeit al in de nawinter met paarsblauwige, geaderde bloemetjes, van het Bilzenkruid soort, op korte steeltjes in het hart van een rozet krinkelige dofgroene bladeren. Veel later in het jaar volgen de eivormige, tomaatachtige oranjegele vruchten, die bijzonder giftig zijn, en die ook zo‘n giftige zoete geur hebben. Voor volle zon, kalkrijke en stenige grond, beschut en warm. Hoogte 20 cm.
€ 5,00

officinarum is de echte Alruin, ook in het voorjaar bloeiend, maar hier met groenig witte bloemetjes, die grijzig geaderd zijn. Verder lijkt hij sprekend op de vorige, en is net zo giftig.
€ 5,00

Literatuur: kijk maar eens op internet, er is grote belangstelling vanuit de “paddohoek”voor dit gewas.
 

 

MELITTIS. Bastaardmelisse. Dus geen Citroenmelisse, maar duidelijk wel familie van elkaar: beide hebben geurend blad. De Melittis riekt een beetje zoals Nepeta govaniana dat doet: zacht en beschaafd. Citroenmelisse heeft een veel hardere, direktere geur.
                                                                       

melissophyllum wordt niet erg hoog, 40 cm, en heeft aan de stelen met harig blad grote witte bloemen met een paarse onderlip; voor een Dovenetelachtige zijn de bloemen groot, nog heel wat groter dan die van Lamium orvala. De hele plant riekt aangenaam naar citroenen, een zachte en beschaafde geur. Groeit traag uit tot een mooie pol. Bloeitijd voorjaar, voor een randje in de halfschaduw. Rustig en kalm, dat is haar rol in de tuin.
€ 3,00

melissophyllum ‘Pink Form‘ idem, maar met zachtroze bloemen, die een witte onderlip hebben.
Nog wat grootbloemiger dan de stamsoort. Iets losser van groei, hoogte 45 cm.
€ 3,00

 

MEUM. Een klein Schermbloemengeslacht waarvan we vooral het blad heel mooi vinden: fijn als dat van Asperges, in rozetten, en van hetzelfde harde, glimmende groen dat er door zijn extreem fijne verdeeldheid toch zo zacht uitziet. Geurt sterk naar iets van Maggi.
                                                                                

athamanticum heeft boven het al geroemde fijne blad kleine schermpjes witte bloemen. Voor een zonnige, droge plaats vooraan, of in een rotstuin, maar wie heeft er nog zo‘n ding? Hoogte 25 cm, voorzomer. Geeft een gezond groen plekje.
€ 2,50

 

MOLOPOSPERMUM. “Molly The Greek”, alweer een Schermbloem, maar nu uit een monotypisch geslacht, d.w.z. een plantengeslacht, dat uit slechts één soort bestaat. En verder is de naam nauwelijks uit te spreken, laat staan op te schrijven met al die n‘nen en p‘s.                                                                              

peloponnesiacum komt uit Zuid Europa, maar –hoe vreemd dat ook mag klinken- niet van de Peloponnesus. Na jaren vaststaan zien we nog steeds maar een of twee grote, diep ingesneden, varenachtig bladeren, groot en kantachtig. Na een aantal jaren, hier duurde dat 4 jaar, komt dan opeens de bloemsteel te voorschijn, die ongeveer 100 cm hoog wordt, en het daarbij horende witte bloemscherm, gevolgd door prachtige, grote goudkleurige zaden. Zaai deze vóór de winter, hun kiemkracht is beperkt. In tegenstelling tot wat ik altijd dacht, gaat de Molopospermum na zijn bloei niet dood, sterker nog, onze planten staan intussen al bijna 15 jaar vast op dezelfde plek!
€ 3,00

 

MONARDA. Bergamot, in deze streken ook Hanekam geheten. Heel bekend hoor, en ik kan mee een tuin zonder Monarda‘s ook moeilijk voorstellen, zeker met al die nieuwe kleuren en hun beter bestand zijn tegen meeldauw, de kwaal waaraan veel oude soorten ten gronde zijn gegaan. Koop die oude niet meer, ze deugen echt niet! Monarda‘s hebben ook nog een prettige geur, de bladeren worden gebruikt om het aroma aan Earl Grey thee te geven, hoewel daar ook de schil van een bepaalde citrussoort voor gebruikt wordt. Meeldauw zal in meer of mindere mate altijd wel een probleem blijven, maar daar is wel iets aan te doen: zet ze op een open en winderige plek in de tuin en spuit ze eventueel in het voorjaar één keer met een schimmelwerend middel: de keuze daarvan laat ik helemaal over aan uw ongetwijfeld politiek correcte geweten over. Monarda‘s houden van een goede, zandige grond met wat vocht in de zomer, van volle zon, en van om de twee jaar in het voorjaar scheuren, anders ben je ze zomaar opeens kwijt.                                                                             

‘Beauty of Cobham‘ is een oud soort, met wat meeldauw, dat we helaas toch niet kunnen missen door haar unieke roze kleur, samen met haar roodachtige schutbladen. Gelukkig komt de meeldauw meestal pas na de bloei. Een mooi soort, 90 cm hoog.
€ 2,50

bradburiana in de selectie van de Hermannshof, een prairietuin in Duitsland die u beslist bezoeken
moet! Deze Monarda heeft dikkig, harig, roodachtig aangelopen blad, en hij is heel goed tegen meeldauw bestand. De bloemen zijn lichtroze met opvallende purpurrode stippen op de onderlip. Hoogte 60 cm, laag dus!
€ 3,00

‘Jacob Cline‘ hebben we als vervanger voor ‘Gardenview Scarlet‘ genomen, hij is beter. Hoog, sterk groeiend, goed rood. Hoogte 140 cm, maakt grote plakken uitlopers. Vrijwel helemaal gezond.
€ 2,50

‘Mohikaner‘ heeft lichtlila bloemen aan dunne stelen, met matgroen blad. Ook een van de betere qua meeldauw. Hoogte 100 cm.
€ 2,50

`On Parade` is een goed opvolger van de hier altijd aan meeldauw bezwijkende `Purple Ann`: paarsrood, een prettige kleur. Hoogte 110 cm.
€ 2,50

‘Saxon Purple‘ is hier gevonden, een zaailing van ‘Scorpion‘, maar lager en paarsbloemig. Hoogte 90 cm, weinig meeldauw.
€ 2,50

‘Scorpion‘ is een van de bekendste Monarda‘s, hoog, gezond en met paarse bloemen. Tot wel 150 cm hoog.
€ 2,50