I-J-K


INULA. Alant. Altijd geelbloeiende, vaak grof groeiende Composieten, maar altijd met fijnstralige bloemen, d.w.z. de lintbloemen zijn smal en vaak zelfs draadvormig, en bewegend in elk briesje.                         

magnifica ‘Sonnenstrahl‘ is een hele grote plant voor een hele grote border, op de achterste rij, waar hij boven alles uit kan torenen, met zijn grote koppen stralend gele bloemen. Groot harig blad ook, tamelijk grof , en toch niet erg snel groeiend. Hoogte 200 cm, bloeiend in de zomer. De oorspronkelijke selectie is gemaakt door Ernst Pagels.Zeer grote pot.
€ 5,00


KALIMERIS. Simpele, rijkbloeiende, struikachtige planten uit Japan, die sterk op Asters lijken en daarmee geregeld verward worden, en ook ik zou het botanische verschil tussen deze 2 niet weten. De Kalimeris bloeit wat eerder en gaat daar ook veel langer mee door. Gemakkelijk groeiend, voor een zonnige plek, maar eigenlijk helemaal probleemloos.
 

incisa ‘Madiva‘ is een hoog gewaardeerde, tamelijk recent uitgebrachte bodembedekker, die snel een gesloten tapijt maakt, zo‘n 80 cm hoog. De bloemen komen lichtpaarslila uit en verbloeien naar wit. Bloeit ook nog lang, van juli tot oktober. Een perfecte plant? Ja, voor grotere vakken, waar geen subtiliteit gevraagd wordt, andere en fijnere planten worden onder de voet gelopen. Vroeger is deze Kalimeris abusievelijk Boltonia genoemd. Onverwoestbaar, heel goed voor het openbaar groen.
€ 2,50

mongolica ‘Antonia’ heeft tenminste goed gekleurde bloemen, niet van de uitgewassen waterige wat veel van de andere cv’s hebben: goed helderblauw, de meest blauwe der Kalimerissen. Het wordt een beetje lossig en bossig struikje, met veel dunne stelen en een overdaad aan blauwe bloemen. Hoogte 90 cm, zomer-nazomer. Afkomstig van Dieter Gaissmayer uit Duitsland, een van de grotere en betere biokwekerijen aldaar.
€ 3,00

 

KIRENGESHOMA. Japanse Wasbloem. Klassieke schoonheden, die lang moeten vaststaan om op hun best te geraken, maar ze leven dan ook bijna eindeloos. Let alleen op grote zomerdroogte, dat is slecht voor ze.

palmata is een van de hoogtepunten van de nazomerse tuin, in de loop van september komen de lichtgele bloemen, die aan het eind van de overhangende stelen zitten, als badminton shuttles gevormd, en bestaand uit dikke, wasachtige bloembladen. De bloemen gaan nooit helemaal open, zoals op sommige tekeningen wel eens gesuggereerd wordt. De stelen zijn donker en bezet met Plataanachtige grote bladeren en tot de bloeitijd is het ook al een majestueuze struik van 100 cm hoog en breed, maar dat pas na minstens 10 jaar vaststaan. Verdraagt heel goed wat schaduw, als die maar niet te droog is. Vermijd felle zon: het blad blijft daar klein en geelachtig. Er is een zeer verwant soort,
K. koreana, ook wel K. Koreana Groep, of K. coreana geheten, waarvan de bloemen iets verder open staan en iets omhooggericht staan, maar er is hoe dan ook heel weinig verschil tussen; deze laatste wordt vaak als wat stijf gezien.
€ 3,00

 

KNAUTIA. Beemdkroon. Prettige planten, nauw verwant aan de Scabiosa‘s en Cephalaria‘s, voor een zonnige en warme plaats; van
nature groeien ze in wat schrale, kalkrijke weilanden, en ze worden druk door allerlei insecten bezocht, vooral vlinders. Heel langlevend zijn ze niet, maar je vindt altijd zaailingen.                                                           

macedonica heeft bordeauxrode bloemen in de vorm van speldenkussens, en hij bloeit lang vanaf eind mei tot ver in de nazomer, de bloemen komen ononderbroken aan het eind van de dunne bloemstelen. Op een zonnige plek is dit een bijzonder makkelijk groeiende plant, die zich ook nog graag wat uitzaait, zonder ooit een plaag te worden, integendeel, deze zaailingen zien er altijd zo spontaan goed terechtgekomen uit. Hoogte rond de 100 cm, smal blijvend en niet vullend.
€ 2,50

macedonica ‘Mars Midget‘ is een nieuwe selectie, waarvan we veel plezier hebben: hij wordt
maar zo‘n 35 tot 40 cm hoog en hij bloeit het grootste deel van de zomer overdadig met de bekende rode bloemen. Niet beter dan de stamsoort, maar anders, compacter, gedrongener, met de bloemen veel meer bij elkaar. Niet propperig.
€ 2,50