C

                                   

CALAMINTHA. Bergsteentijm. Van die kleine struikachtige, zeer aromatisch riekende plantjes om vooraan in de border te planten, of langs een pad waar je dan geregeld je handen even doorheen haalt om te ruiken- let wel op de vele insecten die er op af komen! Ze hebben een karakteristieke scherpe, muntachtige geur met een beetje Nepeta erbij. De verse blaadjes van C. nepeta subsp. glandulosa worden in Italië als kruiderij gebruikt bij verse paddestoelen: porcini met mentuccia. Voor volle zon, bij voorkeur op kalkrijke grond.

nepeta subsp. nepeta ‘Blue Cloud‘ is een leuk laag struikachtig plantje, met fijne kleine blaadjes, een beetje amorf van vorm, een beetje los, zo onuitgesproken van vorm: nuttig dus vooraan, een zonnig warm randje waar iets altijd min of meer staat te bloeien in de zomer: dat is ‘Blue Cloud‘. Bloemkleur lilablauw, 25 cm hoog, heerlijk sterk riekend, en vol insecten.                                                                                                                                 € 2,50

nepeta subsp. glandulosa ‘White Cloud‘ van Hans Kramer is nog weer wat kleiner, maar maakt dat goed door zijn zeer rijke bloei in wit, een zee van subtiel en fijntjes wit. Aan te raden! Hooguit 25 cm hoog.
€ 2,50

Literatuur; geen, Calamintha‘s behoren duidelijk tot het “bijgoed” van de vasteplanten wereld.

 

CAMPANULA. Klokje. Bij het schrijven van een catalogus als deze zie je steeds duidelijker hoe bepaalde planten in de mode komen en hoe andere langzaam naar de achtergrond verdwijnen. Campanula‘s zijn een sprekend voorbeeld van het laatste, helaas misschien, maar zo gaat dat: O tempora…etc. Er zijn natuurlijk nog heel veel goede beschikbaar, zoals:
 

lactiflora‘Dixter Presence‘ is gespot door Graham Gough op Great Dixter, waar hij, de Campanula, opviel door zijn hoogte en forse groeiwijze; hij stond daar boven alles uit, vandaar de naam. Midblauw, hoog,meer dan 150 cm. Wel sterk, overleeft onze winters heel goed.
€ 3,50

lactiflora ‘Marchant’s Nimbus’ van Graham Gough is hoog, stevig en heeft witte bloemen, op zich vrij klein maar overvloedig komend. Beste witte tot nu toe, tot 150 cm hoog. Hopelijk in 2012 al leverbaar.
€ 3,50

lactiflora ‘Prichard’s Var’ is jarenlang verkeerd geleverd in de handel, maar nu schijnt alles in orde te zijn. Dit is een donkerblauwe, tamelijk lage selectie, de meest donkerblauwe. Hoogte 60 tot 80 cm. Niets mis mee!
€ 2,50

latifolia ‘Purple Bells’ is onze selectie uit de -normaal gesproken- uit zaad opgekweekte C. latifolia, die dan ook vaak tamelijk variabele nakomelingen produceert. We hebben deze ‘Purple Bells’ geselecteerd om zijn grootbloemigheid en stevigheid: een mooie pol wordt het, fors, tot 140 cm hoog met een enorme bloeiwilligheid. De kleur is diep verzadigd blauwpaars, de bloemen staan schuin af vande steel en zijn lang klokvormig. Prima selectie, die echter niet erg snel groeit. N.B.: wij verkopen dus uitsluitend gescheurde planten van deze cv!
€ 3,00

‘Sarastro‘ is genoemd naar een personage uit een opera van Mozart, “Die Zauberflöte”. In Oostenrijk en Duitsland zijn ze geobsedeerd door Mozart en vrijwel alle figuren uit zijn opera‘s zijn onderhand terug te vinden in plantennamen; om er maar een of twee te noemen: Pulsatilla ‘Papageno‘en Anemone ‘Pamina‘. Ook de Koningin der Nacht is eindeloos veel geleend, denk maar aan de tulp met die naam. Nu de Campanula: heel mooi, met donkerpaarse, glimmende bellen, die in groten getale langs de ongeveer 60 cm hoge stengels hangen. Bloeit massaal in juni en valt dan onmiddellijk op. Vormt grote matten met stelen.
€ 2,50

 

CARDAMINE.Pinksterbloem. Vroege voorjaarsbodes, fris, eindelijk iets moois na die naargeestige winter! Gemakkelijk groeiende planten voor redelijke grond, al of niet in de halfschaduw. Er zijn snelgroeiende en hele trage, maar vroeg of laat zullen we ze verkopen. Sommige worden ook wel Dentaria genoemd, voor mij is het verschil niet helemaal duidelijk, en in het gebruik onbelangrijk. Voorlopig nog deze ene soort: 

quinquefolia -zoals wij denken dat deze heet, ik heb ook C. pentaphylla gelezen. Het grappige is wel bij deze namen, dat ze allebei “ 5-bladig” betekenen, resp. in het Latijn en in het Grieks! Hiervan kweken wij de goede kloon, destijds gekregen vande Washfield Nurseries van Elizabeth Strangman en Graham Gough, een van de bekendste en beste kwekerijen in Engeland, al jaren gesloten intussen. Deze Pinksterbloem begint al in maart te bloeien met sprekend lilaroze, tamelijk grote bloemen. Een echte “harbinger of spring”, een voorbode van de lente, fris en vrolijk, smaakmakend! Uiteindelijk worden ze zo’n 30 cm hoog en in de voorzomer sterft het blad af, maar ze komen altijd terug. Voor een goede grondsoort in de zon of halfschaduw, gemakkelijk en sterk.
€ 3,00

 

CASSIA. Zie Senna.

 

CENTAUREA. Korenbloem. Een mooi geslacht zonliefhebbers, vaak met zilvergrijs behaard blad, dat meestal een indicatie is voor droogtebestendigheid. Het is een groot geslacht, alleen al in Turkije komen meer dan 160 soorten voor, en daarvan moeten er toch heel wat geschikt zijn voor ons!Toch is het grotendeels terra incognita voor ons: dat blijkt wel uit de problemen met de nomenclatuur die wij al hebben met die paar soorten die wij nu kweken. Ze zijn zeer variabel in hoogte en bloemkleur. Een kleintje om mee te beginnen:            

bella -of is het toch misschien C. simplicaulis?- vormt platte matten van diep ingesneden, zilvergrijs blad, op zich al heel aantrekkelijk. In de voorzomer komen de licht lilaroze, voor de schaal van de plant vrij grote, bloemen op 30 cm lange steeltjes. Lang bloeiend en sterk. Volle zon!!
€ 2,50

cynaroides is helemaal niet meer terug te vinden in de literatuur: zou hij soms opgenomen zijn bij de Leuzea‘s, ook zo‘n mysterieus geslacht, dat niemand echt van Centaurea‘s weet te onderscheiden. Hoe dan ook, deze prachtige plant lijkt op een Artisjok, met diep ingesneden blad, dat aan de bovenkant groengrijs is, en aan de onderkant zilvergrijs, een sterk contrast. Grote lilaroze bloemen, als een kleine Artisjok, komen uit dikke groene knoppen, die spaarzaam met kleine zilverachtige droge schubjes bekleed zijn. Voor een solitaire plek in de volle zon, waar zij langzaam zal uitgroeien tot een monumentale plant. Vooral langzaam, de vermeerdering gaat ook zo snel niet. Hoogte 80 cm. Leverbaarheid afhankelijk van de hoeveelheid fertiel zaad dat we hopen te kunnen oogsten.
€ 4,00

montana ‘Black Sprite’ is heel nieuw en is naar men zegt diep paarszwart, nog dieper van kleur dan de befaamde Tulp ‘Queen of the Night’, en daarmee wel heel erg donker! We hebben zware planten, maar die hebben nog niet gebloeid in 2011. Het blad is veel groener dan dat van de andere.
€ 3,00

pulchra ‘Major’ lijkt best wel veel op C. cynaroides, maar heeft veel dikker beschubde knoppen en de bloem is wat ronder. De knop voelt aangenaam knisperend stro-achtig aan. Na een tijdje verwijdt de knop zich aan de bovenkant en langzaam komen de eerste roze straaltjes naar buiten. Ze wekken de verwachting helemaalgroot open te gaan, maar pas na een hele tijd is de bloem helemaal “vol”. Het blad is groot, ingesneden en gelobt, grijsgroen. Voor een zonnige plaats waar hij langzaam uit zal groeien tot een grote pol. Hoogte in de bloei ongeveer 70 tot 80 cm. Zet geen zaad.
€ 4,00

triumfettii ‘Hoar Frost’ is zuiver wit met een hint van roze er in, boven plat op de grond liggend grijs blad. Een delicate Korenbloem in de trant van C. montana, maar veel fijner: ziet er teer uit maar kan toch alles hebben qua droogte en zon. Hoogte maximaal 30 cm.
€ 3,00

 

CEPHALARIA. Reuzenscabiosa, hoewel, Scabiosa‘s bloeien bijna allemaal blauw, en Cephalaria‘s zijn allemaal geel of witgeel. Het zijn grote, maar toch ook zo ijle planten, die van zon houden en van droge grond. Echt planten met een “wilde” natuur, zó uit de berm geplukt - maar dan wel een Franse berm.                

gigantea mag wat minder fijn zijn dan de inleiding doet vermoeden, maar wel is hij heel hoog en opgaand, tot 200 cm hoog. In de zomer komen bovenin de bleekgele, speldenkussenachtige halfbolle bloemen in precies de juiste kleur geel, niet te fel, niet te week, precies goed. Deze kleur veroudert niet, wordt altijd gewaardeerd. Een gemakkelijke, snelgroeiende plant, die volgens sommige puristen wel wat groot en grof blad heeft. Zaait zich redelijk uit, net als de volgende.
€ 2,50

radiata heeft dat dus beslist niet, deze volledig transparante, sterk vertakte plant met aan het uiteinde van iedere vertakking een bleekgeel kussentje. Wordt ook bijna 200 cm hoog, maar is net zo transparant als, zeg, Verbena bonariensis.
€ 2,50

 

CERATOSTIGMA. Loodkruid. Er is niets blauwers voor de nazomer en herfst dan dit geslacht, dat sterk aan de Phloxen verwant is. Een ander bekend familielid is Plumbago capensis, Mannentrouw, met lichtblauwe bloemetjes. Er is maar één Ceratostigma goed winterhard:
 

plumbaginoides is een bijzonder waardevolle lage vaste plant voor het najaar: platliggende dunne steeltjes bezet met fijne blaadjes, en dan vanaf september de helderblauwe bloemetjes, die komen uit borstelige, roodbruin aangelopen hoofdjes: zo leuk in deze tijd van het jaar! Dan is ook het blad al aan het rood verkleuren, alles past bij elkaar, dit is nog iets leuks voor die vaak al zo sombere tijd van het jaar. Voor zoveel mogelijk zon, vooraan op een droge plaats. Tot 20 cm hoog, en 40 cm breed uitgroeiend. Plant ze eens met Nerinestegen een zuidgevel, exotischer kan niet, en probeer eens Nerines, gewoon, iets bijzonders en heel winterhard!
€ 2,50

 

CHAMERION. Wilgenroosje, maar de naam Epilobium wordt ook nog vaak gebruikt. Wij hebben allemaal wel zo‘n plekje in de tuin, droog en zonnig, waar niet veel groeien wil. Probeer daar eens Euphorbia cyparissias ‘Fens Ruby‘, en, als u durft, een van de twee volgende Epilobiums. Als u pech heeft, gaan ze woekeren, de roze nog het meest. Houdt ze verre van rotstuinen, subtiel opgebouwde borders, genuanceerde vakbeplantingen, consequente prairiebeplantingen, etc.
 

angustifolium‘Album‘ is een beste groeier, deze witte variant van ons Wilgenroosje. Als hij in juni in de bloei staat kun je, van enige afstand bekeken en bij niet al te kritisch kijken s.v.p., de indruk krijgen dat het een soort witte Delphinium zou kunnen zijn misschien. Hoogte 130 cm. De kloon, die we nu hebben, laat zich goed vermeerderen.
€ 2,50

angustifolium‘Stahl Rose‘ gaat er razendsnel vandoor, maar waar dat kan en mag moet dat maar, want het is een prachtige plant! De bloemen zijn lichtroze, komend uit donkerrode kelkbladen. Woekert, elk ander eufemisme is hier niet op zijn plaats. Hoogte 160 cm. Na 10 jaar ongestoord groeien bezetten ze zeker 10m2.
€ 2,50

 

CHAEROPHYLLUM. Ribzaad. Vele, vele leden van de Schermbloemen familie kunnen we rustig laten staan waar ze horen, in een of ander ver arm land, en die hoeven echt niet onze kant op te komen. Dit Ribzaad is een uitzondering, deze frisse voorjaarsbloeier:
 

hirsutum‘Roseum‘ is een roze bloeiende Roomse Kervel. Het blad heeft dat heerlijke voorjaarsgroene frisse, een beetje zachtjes behaard en naar zure appeltjes riekend, heel fijn allemaal. In het late voorjaar komen de zachtroze bloemen in talrijke schermen. Plant haar maar op een vochthoudende grond in de halfschaduw, in uw eigen kleine boomgaardje in de buurt van Fluitekruid, “Primavera”in de beste zin des woords. G. S. Thomas, inmiddels niet meer onder ons, schreef in zijn beroemde boek “Perennial Garden Plants”: “few herbaceous plants can hold a candle to it”: andere vaste planten halen het niet bij deze. Hoogte tot 80 cm, houdt van lekkere voedzame grond. Altijd schaars, maar niet moeilijk.
€ 3,00

 

CHRYSANTHEMUM. Chrysant. Overbekend, en weinig geliefd in Nederland als tuinplant, en dat is in Duitsland wel heel anders! Daar zijn tientallen cv`s op de markt, die de najaarstuin wat extra kleur geven. Ik heb zelf nog een heel oude variëteit, uit Engeland oorspronkelijk, die extreem laat bloeit, soms pas begin november, als hij haalt voor de eerste nachtvorsten toeslaan. Verkopen doen we hem nauwelijks, maar hij blijft in het sortiment, deze laatste bloeiende onder de vaste planten!
 

`Emperor of China` zie je het hele jaar nauwelijks, Chrysanthenblad is nu eenmaal niet het aantrekkelijkste in de tuin, en dan opeens heel laat zijn de bloemen open. De bloemen hebben een spidervorm, dus met vele smalle bloemblaadjes, en ze zijn een soort oudroze van kleur. Hoogte 120 cm. De laatste bloeier in de tuin voordat de winter invalt. Naarmate de herfst vordert worden er langzaam knoppen gevormd en het blad verkleurt steeds meer richting bietenrood. Indien lvb.
€ 2,50

 

CIMICIFUGA. Christoffelkruid, Zilverkaars, “Bugbane”- insectenverdrijver. Ze proberen om dit geslacht, dat wij kenden als Cimicifuga, omgedoopt te krijgen in Actaea, maar dat verloopt niet soepeltjes, de klant wil er niet aan; “ze” zijn de taxonomen, die zich bezig houden met het indelen van planten in families, geslachten en soorten, en vaak zijn zij ten onrechte het mikpunt van veel kritiek van kwekers en andere plantenliefhebbers. “Ten onrechte” hoort u mij zeggen, en toch meen ik dat echt, ondanks al het gefoeter dat wij op hen loslaten. Ze hebben nml. gelijk, maar wat een gedoe geeft hun vernieuwingsdrift soms!  Want er is in dit geslacht nog een probleem bijgekomen: niet alleen de naam van het geslacht is gewijzigd, maar soms ook de soortnaam: Cimicifuga simplex ‘White Pearl‘ is Actaea matsumurae ‘White Pearl‘ geworden. Lees maar eens rustig de uitgebreide artikelen in Taxon, geschreven door James Compton, Alastair Culham & Stephan Jury, verschenen in 1998 en 1999, maar die zijn voor de leek onbegrijpelijk en voor de gemiddelde kweker behoorlijk pittig, zo niet eveneens onbegrijpelijk. Wij hebben nog 5 jaar gekregen om vast te houden aan de naam Cimicifuga, maar dan wordt het toch echt definitief onherroepelijk Actaea! Ondanks dit alles blijft gelden, dat het toch wel uitstekende, langlevende schaduwplanten zijn voor vochthoudende grond, met kleine witte of gelige bloemen in aren, soms gevolgd door mooi gekleurde dikke bessen, de echte Actaea’s. Zoals meer zgn. schaduwplanten bloeien ze beter in de zon, maar ze moeten dan echt voldoende vocht hebben!
 

arizonica groeit op een onwaarschijnlijk plek in de USA, de staat Arizona, die verder droog en heet is. In de bergen, in beschaduwde kloven komt deze Cimicifuga daar voor en is zwaar beschermd. Hier groeit hij opmerkelijk gemakkelijk, en bloeit vroeg in de nazomer met witte opstaande aren. Schaduw, 140 cm hoog.
€ 5,00

cordifolia is een oude bekende, die krachtig groeit en strak is. Hij heeft bladeren als een Japanse Anemoon, en rechte, tot 175 cm lange straffe stelen met crêmegele bloemetjes, in taps toelopende, kaarsrechte aren. Dit is een plant met een sterke verticale werking, die in enige exemplaren bij elkaar geplant moet worden om een beetje effect te krijgen. Bloemknoppen zijn bruinachtig.
€ 3,50

japonica BSWJ 8758A ‘Cheju-do’ komt van Hans Kramer , en dit is een heel goede! Boven groot glanzend donkergroen blad staan de dunne steeltjes, die sterk vertakken en daaraan zitten dan weer in grote overvloed de kleine witte bloemetjes. Pracht van een schaduwplant, heel gemakkelijk en goed groeiend. Hoogte 60 tot 80 cm, voor goede vochthoudende grond.Verzameld op het gelijknamige eiland in Zuid Korea.
€ 4,00

matsumurae ‘White Pearl‘ is hier de laatst bloeiende, die vaak nog ver in oktober volop in de bloei staat met de voor hem zo kenmerkende gebogen, half overhangende aren als witte lampenpoetsers, heel welriekend. Het lichtgroene blad blijft de hele zomer door mooi, alleen natuurlijk als er voldoende vocht is! Op goede grond 150 cm hoog, maar meestal minder. Dit soort komt uit het zuiden van Japan; de donkerbladige worden gerekend tot A. simplex, die uit het noorden van Japan komt.
€ 3,50

racemosa (en nu wordt het verwarrend: dit heette vroeger Cimicifuga americana) bloeit aan de vroege kant, met witte bloemen in rechte, dikke aren, die taps toelopen. Dit soort zien we wel vaker, maar hij is niet de ouderplant van al die moderne roodbladige. Hier wordt het voor ons eigenlijk wat te moeilijk, en uit esthetisch oogpunt is het ook volstrekt onbelangrijk! Hoogte 150 cm, een van de forsere soorten.
€ 3,50

simplex “Brunette” verkopen we vanaf nu alleen nog maar in de vorm van een geselecteerde zaailing van Marco van Noort; deze bezitten een grote groeikracht en zijn heel donkerbladig.Vanzelfsprekend worden ze door scheuren vermeerderd.
€ 4,50

simplex ‘Carbonella’ en ‘Chocoholic’ zijn 2 selecties van Marco van Noort, geselecteerd uit een zeer grote -meer dan 10000!- zaailingen. De eerste is wat hoger, 125 cm, en de tweede blijft bij 80 cm steken. Beide hebben zeer donker blad, en zoet geurende witte bloemen in onvertakte, vrijwel rechte en dikke aren. Allebei prima selecties.
€ 4,50

simplex ‘James Compton‘ is een Nederlandse selectie, genoemd dus naar de aanstichter van al het Cimicifuga vs. Actaea leed, met lange bloemstelen, die 150 cm hoog kunnen worden. Ook van deze cv. zijn de bladeren diep bruinrood.
€ 4,50

‘Queen of Sheba’ eindelijk leverbaar, eindeloos heb ik er op gewacht! Ooit gezien bij Piet Oudolf en toen was ik er ogenblikkelijk door gegrepen: hoog, mooi donkerbladig en dan die bloemen: sterk afhangend, ritmisch verdeeld over de bloemsteel, min of meer wit. Superselectie die eindelijk mondjesmaat ter beschikking komt. Traag groeiend natuurlijk, zoals al het moois in deze wereld! Hoogte hier bijna 200 cm.
€ 6,00

Literatuur op “normaal” niveau: lees over Cimicifuga‘s in “The Explorers Garden”, deze titel zult u nog wel meer tegenkomen., maar de nomenclatuur is niet helemaal up-to-date.

 

CIRSIUM. Vederdistel. Deze Nederlandse naam doet de liefhebber van wilde planten huiveren van geluk, de tuinliefhebber van afschuw: hoe vaak niet zijn deze woekerende onkruiden per ongeluk geplant, meestal in de vorm van C. heterophyllum, dat ding met die langwerpige, gezaagde bladeren en roziglila bloemen. Een monster is het, met een groeisnelheid die elke netjes aangelegde border in één jaar ruïneert. Gelukkig is er wel een goede soort, steriel en géén, absoluut géén uitlopers vormend:
 

rivulare ‘Atropurpureum‘ is matig, iets stiekem gestekeld, helemaal ongestraft benader je hem niet. De bloemen, aan lange kale stelen, zijn mooi donkerrood, de kleur van Knautia macedonica. Begint al vroeg te bloeien in mei, en dat gaat de hele zomer door, met tussenpozen, tot september. De fout, die met deze plant het meest gemaakt wordt, is hem te planten op droge grond: hij houdt wel van een beetje vocht, maar dan alleen in de zomer! Hoogte tot 140 cm, volle zon, dat wel.
€ 4,00

 

CLEMATIS. Bosrank, meestal gewoon Clematis genoemd. Een geslacht met een schier oneindige hoeveelheid soorten en cv‘s: klimmende, slingerende, vaste plant-achtige en zelfs rotsplanten, al zijn die in ons klimaat lastig. Wat wilt U? Voor de grootbloemige klimmers moet u ergens anders zijn, wij hebben vooral kleinbloemige, zomerbloeiende klimmers en natuurlijk die vaste plant typen: vooral deze laatste vind ik interessant, ze zijn sierlijk en hebben kleine ster- of klokvormige bloemetjes in gedempte kleuren. Ze hebben een natuurlijke gratie die de grootbloemige allang kwijt zijn. De kleinbloemige klimmende zomerbloeiers kweken we niet zelf –ieder zijn vak!- maar die worden bijgekocht bij de firma Van Zoest in Boskoop, die steeds weer nieuwe, vele prijzen winnende cv‘s op de markt brengt. Deze cv‘s zijn niet gevoelig voor de gevreesde Clematis verwelkingsziekte. Wat kweken we zoal? Ooit heb ik uit het boek van C.Grey-Wilson een indeling overgeschreven die nog steeds goed bevalt, en die luidt als volgt:
1) “Sterretjes”, C. recta en hare cv‘s.
 

recta ‘Purpurea‘ loopt in het voorjaar donker uit, donker roodbruin, het blad blijft tot juni zo, maar als de bloemknoppen gevormd worden, wordt het blad groener. Bloemetjes zijn wit, klein, stervormig, “fluffy”, en worden door prachtige zilvergrijze zaadpluizen gevolgd. Dit is geen klimmer, maar een leuner, die zich zachtjes door een kleine struik heen slingert en tegenaan hangt, tot 150 cm hoog na een paar jaar vaststaan. Onverwoestbaar en zeer langlevend. Wie heeft er heel toevallig nog de gevuldbloemige C. recta? Mien Ruys schreef die in de jaren 30 van de vorige eeuw geregeld voor, en misschien is er in een oude, nog bestaande door haar ontworpen tuin, nog ergens een plant? Het was een langlevende plant.
€ 3,50

recta‘Velvet Night‘  is een extra donkerbladige selectie, die het hele jaar door donkerbladig blijft. Uniformer dan de uit zaad gekweekte bovenstaande.
€ 5,00

2)”Belletjes”, C. integrifoliaen de daarvan afgeleide cv‘s.
integrifolia gaat graag over een andere plant heen liggen, zonder hem te bedreigen, en met zijn slappe stengels bereikt hij gemakkelijk 80 cm . In de zomer komen de wijd klokvormige bellen, paarsblauw met een grote bos witte meeldraden in het hart. Ook later weer de mooie zaadpluizen. Helemaal bladverliezend in de winter. Een gemakkelijke plant voor de zon of halfschaduw. Leuk over een bleekgele Anthemis tinctoria.
€ 3,50

integrifolia `Alba` idem in het wit, waar wel vaak een heel klein beetje blauw bij gemengd is.
€ 3,50

3) C. heracleifolia en zijn verwanten, niet klimmend.
heracleifolia‘Cassandra‘ is een hele mooie, met lange trossen diepblauwe bloemen, goed rechtopstaand. Tot 100 cm hoog. Oorspronkelijk afkomstig van de kwekerij van Gräfin von Zeppelin, uit het zuiden van Duitsland. Weer leverbaar in 2013!
€ 5,00

heracleifolia ‘Royal Purple‘ is een eigen selectie, die laag blijft en zeer overdadig bloeit met diep donkerpaarse, fluwelige bloemen aan stelen met relatief weinig en klein blad, waardoor de bloemen veel beter tot hun recht komen. Het blijft altijd moeilijk iets objectiefs over eigen selecties te zeggen, maar deze bevalt mij wel. Hooguit 50 tot 60 cm hoog. De meest dieppaarse, uitlopers vormend.
€ 5,00

jouiniana‘Late Lavender‘ is ook een eigen selectie, maar een heel andere plant, veel groter en opgaander , meer als C. ‘Côte d‘Azur‘, hier met tamelijk grote lavendelblauwe bloemen, laat in het jaar, september-oktober. Hoogte 100 cm. Een flinke struik.
€ 5,00

jouiniana‘Crépuscule‘ lijkt op voorgaande, maar heeft iets donkerder blauwe bloemen. Ook niet erg fijntjes, vrees ik, d.w.z. qua blad, beslist niet qua bloem.
€ 3,50

4)Diverse, zeer verschillende soorten.
‘Paul Farges‘ ook wel ‘Summersnow‘ geheten, is een kruising tussen de in Nederland inheemse C. vitalba- Bosrank- met de Chinese C. potaninii; het resultaat is een grootbloemige Bosrank, met bloemen van zo‘n 5 cm doorsnede, roomwit, in groepjes bij elkaar staand. Hij kan meters hoog klimmen, maar sterft in de winter weer grotendeels af, dus in het voorjaar kunt u al het dode hout simpel afknippen. Een plant voor een ruime plek, die ook goed wat schaduw verdraagt.
€ 8,00

Literatuur: in overvloed, voor iedereen en voor elk kennisniveau is er wel wat te krijgen. Ik gebruik meestal 3 boeken: voor algemeen gebruik, zeer toegankelijk en met heel veel foto‘s is “Clematis, Gids voor liefhebbers en vakmensen”, geschreven door R.J.Evison; speciaal over de species, de wilde soorten, gaat “Clematis, a comprehensive guide for gardeners”, van C. Grey-Wilson, ISBN 0713476591, van hoge kwaliteit en toch leesbaar; wilt u alles weten, dan is er het wel bijzonder dikke boek van Magnus Johnson, “The Genus Clematis”; voor de gemiddelde tuinliefhebber gaat dit wel ver. Aan deze 3 heeft u echt genoeg.

 

COREOPSIS. Meisjesogen. Tja, Coreopsis, wat moet je daar heden ten dage nog mee? De markt wordt overspoeld met zgn. winterharde, fantastisch gekleurde nieuwe cv’s, vaak verkocht als Coloropsis, een m.i. zeer ongewenste semi-wetenschappelijke naam, die helemaal niets betekent. Staat in hetzelfde rijtje als Surfinia, Cascadia, en andere taalkundige afkeurenswaardigheden.Het komt er dus op neer, dat al die nieuwe dingen gewoon eenjarig zijn en de winter niet zullen overleven. Wat blijft er dan nog over? C. grandiflora in al zijn vormen vind ik ook niks, dus alleen nog C. verticillata blijft, in 2 cv’s:

‘Route 66’heeft bleekgele bloemen, die vanuit het hart rood buitenwaarts stralen, soms gestreept, soms met vlekjes. Sterk naaldvormig blad, groen. Dit is een krachtig groeiende vorm, die hier wel 50 cm hoog wordt en eigenlijk eindeloos in de zomer bloeit. Helemaal 100% winterhard!
3,00

‘Sunbeam’ is een sport -spontane mutatie- van de aloude ‘Moonbeam’, met iets donkerder gele bloemen in dezelfde stervorm. Hopelijk iets langlevender dan zijn ouder. Lang- en heel rijkbloeiend. Hoogte 35 cm, zon en een beetje droog als het kan.
€ 2,50

 

CORYDALIS. Helmbloem. Wat een blauw hebben sommige! Net Delphiniums, maar wel op een heel andere schaal, dat zelfde intense en doordringende blauw. Het is een groot geslacht met heel veel volstrekt onkweekbare soorten, maar de volgende zijn gemakkelijk:                                                                                     

 ‘Blue Panda’
is lichtblauw boven lichtgroen blad, dat bij het uitlopen iets bruinig getint is. Niet al te hoog, goed bloeiend. Hoogte 25 cm.
€ 3,50

‘Craigton Blue’ is een heel snelle groeier, met ook hier dat hemelse hemelsblauw! Wordt beduidend groter dan voorgaande, tot 50 cm. Houdt net als de andere van een goede, vochthoudende humeuze grond in de halfschaduw. Bloeitijd mei-juni. Sterk geurend naar kamfer.
€ 4,00

solida subsp. solida ‘G.P.Baker’ is een bolgewas, een prachtig rode variant van onze inheemse Voorjaarshelmbloem, die meestal lilapaars is, zelden wit. Bloeit in april en sterft in de loop van de voorzomer af. Een opvallende, fel gekleurde voorjaarsbloeier. Hoogte 20 cm, redelijk snel vermeerderend.
€ 3,00

Literatuur: een mooi boek is er over dit geslacht, ”Corydalis”, geschreven door de Zweedse Magnus Lidén en Henrik Zetterlund, ISBN 0-900048-66-2, veel foto‘s en diepgaand, maar niet op een vervelende, onleesbare manier.

 

COSMOS. Cosmea, maar dan niet de eenjarige! Nee, hier zullen we het hebben over de Chocoladeplant, in kleuren en geuren mogen we wel zeggen. Overbekend intussen, op elke straathoek te krijgen, maar nog steeds de moeite waard is deze knolvormende plant uit Midden Amerika, waar hij trouwens uitgestorven schijnt te zijn. De meeste, in het wild verzamelde knolvormende Cosmea‘s willen hier niet of te laat in het jaar bloeien, een fenomeen dat ze delen met de wilde Dahlia‘s, helaas.
 

atrosanguineus lijkt sterk op een kleine Dahlia, waaraan zij natuurlijk ook nauwverwant is, met donker fluwelig bruinrode bloemen, die heerlijk naar –goedkope- chocolade rieken! Onmiskenbaar die geur. Voor een mooie pot, waarin de planten de hele zomer door staan te bloeien, en dan in het late najaar naar binnen, vorstvrij en vrijwel droog, en dan in het late voorjaar weer naar buiten: ze lopen wel laat weer uit, vaak niet voor eind april, begin mei. Probeer er ook eens een buiten, op een heel warme plaats, diep planten en dik dekken bij vorst, en daar lopen ze met een beetje geluk weer uit, maar daar pas begin juni op z‘n vroegst. Hoogte 50 cm, oneindig lang bloeiend. De tegenwoordig ook verkrijgbare roze ‘Pink Flamingo’ deugt niet, vergeet die maar.
€ 2,50

CROCOSMIA. Montbretia, foute naam dus! De winters worden steeds zachter –hopelijk- en onze overmoed steeds groter, maar vooral door het feit, dat er een aantal sensationele nieuwe cv‘s op de markt is gekomen, gaan we het weer met ze proberen. Bolgewassen zijn het met rechtopstaande zwaardvormige, in de lengterichting geplooide bladeren, waartussen de dunne en stevige stelen te voorschijn komen. Te gebruiken in “hot” kleurenschema‘s. De meeste moeten wel gedekt worden in een beetje hardere winter. Ik heb er sinds 2008 verschillende van geprobeerd, maar ik vond ze niet allemaal geweldig, sommige zijn teleurstellend kleinbloemig en/of saai van kleur. Mevrouw Challa - ook van de Gladiolen- heeft veel goede cv’s gevonden. Eigenlijk zouden ze bij de bollen moeten staan, maar ze worden toch vooral als vaste plant gebruikt. De winter van 2011-2012 heeft grote schade veroorzaakt in dit geslacht!
 

‘Columbus‘ is goudgeel, maar wordt een stuk hoger, tot 90 cm. De bloemen hebben een doorsnede van 4 cm enhebben kastanjebruinrode accenten in het hart. Ook een sterke groeier, robuust. Mooie snijbloem, geeft veel stelen.
€ 3,00

‘Emberglow‘ mag dan niet zo grootbloemig zijn, de bloemkleur is intens donker roodoranje, warm, opvallend en sprekend van kleur en mooi contrasterend met de donkere stelen, in sterk vertakte “sprays”. Bloeit in de zomer, 80 cm hoog. Zoals alle andere veel zon! Het is een kruising met Curtonus paniculatus, een verwante plant uit Zuid- Afrika.
€ 3,00‘

Golden Ballerina’ heeft een andere kleur dan de naam zou doen vermoeden: niet goudgeel dus, maar oranje! Grootbloemig, met opvallend naar achteren omgeslagen bloemblaadjes, heel in de verte maar dan ook wel heel ver, zou hij kunnen doen denken aan een Cyclaam. Hoogte 50 tot 60 cm, zomerbloeiend. Beschermd soort.
€ 3,50

‘Lucifer‘ is groot, hoog, sterk en intens rood van kleur. De sterkste van allemaal en ook in Nederland goed overblijvend op goed afwaterende grond. Ook na de bloei een bruikbare plant vanwege de zaaddozen. Hoogte meer dan 100cm, met krachtig opgaande brede bladeren, voor de volle zon. Schijnt in het westen van het land hier en daar al te verwilderen. Ijzersterk, niet uit te roeien!
€ 3,00

‘Limpopo‘ heb ik tijdens een bezoek ergens in de Bollenstreek gezien: in de verte, zeker 500 m verder, stond iets intens roodachtigs te bloeien, en dat bleken 2 nieuwe Crocosmia‘s te zijn, deze en ‘Zambesi‘. Wat een kleuren!‘Limpopo‘is, hoe zal ik dat zeggen, zalm roodoranje, eigenlijk moeten we de kleur gewoon maar tomatenrood noemen, dat komt het dichtst in de buurt. De bloemen hebben dat brede, dat uitgespreide, in Engeland noemen ze dat, heel duidelijk, “blowsy”. Beide zijn kwekersrechtelijk beschermd. Deze cv‘s hebben het sortiment in één keer 3 stappen verder gebracht. Grootbloemig zijn beide, en het blad is relatief klein en onopvallend. Hoogte zoals gezien, 50 cm; moeten op den duur rond de 100 cm hoog kunnen worden. De derde in deze reeks, ‘Okavango‘ is geel, eveneens grootbloemig, minder bijzonder van kleur helaas.Alle
€ 3,50

‘Paul’s Best Yellow’ Wie is die Paul? Hij komt van Cotswold Garden Flowers, en zou een van de beste en sterkst groeiende nieuwe cv’s moeten zijn. Geel, tot 120 cm hoog, en dat is voor een gele heel hoog! Hij is nog heel nieuw, dus ik moet nog even afgaan op beschrijvingen, die, zoals u weet, weleens wat gekleurd kunnen zijn, maar wel wordt overal zijn groeikracht aangestipt.
Literatuur: “Crocosmia and Chasmanthe”, geschreven door Peter Goldblatt, John Manning en Gary Dunlop, ISBN 0 88192 651 5. De nieuwe staan hier nog niet in, hoewel het boek tamelijk recent is.


 

CYNANCHUM behoort tot de familie der Asclepiadaceae, de Zijdeplant familie, een familie waarvan we maar weinig plantensoorten in de tuin tegenkomen. Ook mij was dit geslacht geheel onbekend, totdat ik bij Marco van Noort de volgende soort tegenkwam, en ja, het heeft even geduurd, maar we zijn overstag gegaan voor

ascyrifolium een dunstelige opgaande kleine plant met glimmend donkergroen, puntig, hard blad. Hij bloeit in juni met kleine losse schermen heerlijk geurende witte bloemen als die van een Jasmijn, hoogte 40cm ongeveer. Een hele leuke plant om op de voorgrond een flinke groep van te planten, ze geven een mooi strak beeld en ze zijn sterk. Volle zon. Afkomstig uit Japan en Korea, en zij luistert naar de Engelse naam “Cruel Plant”, maar waarom zij wreed zou zijn?? De bloemen hebben wel iets weg van die van Trachelospermum asiaticum, maar dat is niet zo vreemd aangezien die behoort tot de verwante familie van de Apocynaceae, de Vinca-achtigen.
€ 3,00