E

ECHINACEA. Zonnehoed.We zullen de inleiding deze keer maar kort houden: veel, te veel is er al gesproken over deze wonderschone zomerbloeiers, die in een welhaast oneindig aantal cv’s te krijgen zijn. Alle mogelijke kleuren en vormen kunnen we zien. De afgelopen 8 jaar zijn er misschien wel meer dan 200 nieuwe bijgekomen en niemand weet nog wat hij of zij zou moeten kiezen. Als klant moet je uit kunnen gaan van de informatie die de kweker je aanbiedt, maar die weet het vaak zelf ook niet meer, zoveel nieuws komt er elk jaar bij. Op zich zou dat nog geen bezwaar zijn als alle nieuwe ook goed zouden zijn, maar hier ligt het grote probleem: vele deugen niet en wij als kwekers hebben ook geen tijd om alles eerst even uitgebreid te testen. Alles wat je uitplant is na 2 jaar alweer achterhaald. En een testperiode van 2 jaar is toch wel het minimum, al zijn de meeste na het tweede jaar al overleden. Kortlevendheid dus, te veel haast om nieuwe op de markt te brengen zonder ze ook maar eventjes te testen, en wij? Wij moeten elk jaar weer nieuwe promoten, het sortiment moet tenslotte een beetje in beweging blijven. We doen ons best, vandaar dat het volgende aanbod naar beste weten is samengesteld, maar garantie?? Een belangrijke indicator voor een wat langere levensduuris het aanwezig zijn van een flink bladrozet onder jonge, en toch al bloeiende planten. Alleen een bloemsteel uit de kale grond zonder of met maar een paar kleine blaadjes voorspelt niet veel goeds.
 

‘Augustkönigin’ heeft dunne, donkere stelen en rozigrode –cerise- bloemen, die een onovertroffen gratie hebben, omdat de twee rijen bloemblaadjes onregelmatig van vorm en lengte zijn, en iets naar beneden hangen, een beetje maar, waardoor juist dat sierlijke zo benadrukt wordt. Perfect qua verhoudingen, ideale proporties. Hoogte 90 cm. Al heel oud, zeker wel 15 jaar!! en een van beste langlevende in deze kleur.
€ 3,00

‘Elton Knight’ heeft ongeveer dezelfde kleur als bovenstaande, maar hij blijft laag -50 cm- en is zeer rijkbloeiend.
€ 3,50

‘Fatal Attraction‘ is intens, werkelijk intens donkerrood, met een donker hart en met ook nog donkere stelen. Nog intenser van kleur dan ‘Vintage Wine‘, en die vonden we al zo donker. Hoogte 80 cm.
€ 3,50

‘Greenline’ is een ‘Razzmatazz’ type, en gevulde dus, met witte lintbloemen waarboven de groenig witte kegel zit. Een wel zeer opvallende combinatie! Genoemde ‘Razzmatazz’ is hier zeer langlevend, hopelijk is deze het ook- een vrij slap argument, ik weet het.
€ 3,50                                                                                                                                                                                    

`Hot Papaya` heeft gevulde bloemen als die van `Razzmatazz`, maar hier zijn ze vuurrood, in zo`n kleur als je ook bij bepaalde Gerbera`s ziet; ik krijg weleens de indruk dat we met de veredeling van Echinacea`s die kant op dreigen te gaan, maar voorlopig is het allemaal nog prachtig! Dit is een sterke en flink groeiende cv., die we de komende jaren heel veel zullen zien. Er is ook al een gele in dit model, komt waarschijnlijk later op de markt.
€ 3,50

`Hot Summer` van Marco van Noort is weliswaar enkelbloemig, maar net zo spectaculair: oranjebruinrood, “burnt orange”, zoals dat genoemd wordt. Sterke, opgaande plant, meer dan 100 cm hoog.
€ 3,50

‘Leilani’ zou betekenen “Royal Child of Heaven” -uit Noord Korea wellicht? Prachtigheldergeel, dat geel dat ik graag in de tuin zie, en enkelbloemig, dus waarschijnlijk redelijk langlevend. Een zeer nieuwe.
€ 3,50

‘Marmelade’ enkelbloemig donker oranje, de naam is precies goed! Ziet er sterk uit, we hopen er maar het beste van. Hoogte 70 cm, forsgroeiend.
€ 3,50

‘Razzmatazz‘ De buisbloemen, de bloemetjes uit de kegel dus, zijn hier uitgegroeid tot min of meer holle buisjes, waardoor de bloemen een soort los en warrelig gevuld midden krijgen, met daaromheen de hangende lintbloemen. Een vreemde, maar interessante en boeiende plant, voor speciale doeleinden, wat die ook mogen zijn. Hoogte 100 cm of nog iets meer en heeft tijd nodig om wat te worden, maar is dan zeer langlevend, hier staat hij al meer dan 10 jaar op dezelfde plek.
€ 3,50                                                                                                                                                                                  

‘Secret Pride’ is een witte die qua gevuldheid een beetje tussen enkelbloemig en ‘Razzmatazz’ in zit: in het begin is de bloem vrij vlak, om pas na enige tijd dat typische gevulde hart te ontwikkelen. Nieuw, veel nog onbekend.
€ 3,50

‘Secret Romance‘ een nieuwe zachtroze ‘Razzmatazz’ , in een opzienbarende kleur!
€ 3,50

‘Summer Breeze‘ van Marco van Noort kan ik ook niet genoeg prijzen! Enkelbloemig geel in een zeer prettige tint, rijk- en langbloeiend.
€ 3,50

‘Sunrise‘ bloeide hier al in 2005 voor het eerst en we werden niet teleurgesteld: helder citroengeel, grote bloemen met vlak afstaande bloemblaadjes. En ook nog heel goed groeiend, 100 cm hoog.Nog steeds goed.
€ 3,50

‘Tomato Soup’ prima plant! Sterkgroeiend, goede rozetten blad makend en daardoor langlevend. Grote, tot 12 cm doorsnede, enkele bloemen in een fraaie tint rood. Een van de betere nieuwe, hoog, tot wel 90 cm hier.
€ 3,50

‘Virgin‘ is een heel mooie, zuiverwitte, met lange gepunte bloemblaadjes in 2 strak boven elkaar liggende rijen. In het midden een vlak groen hart. Niet zo hoog, 50 cm.
€ 3,50

pallida is een van de in het wild voorkomende soorten. Deze heeft zachtroze bloemen met bijna draadvormige lintbloemen, die verticaal afhangen, en een paarsig hart. Volstrekt anders dan de nieuwe hybriden, wordt vaak niet als Echinacea herkend. De bloemstelen zijn vaak enigszins gestekeld. Hoogte 80 cm.
€ 2,50

Literatuur: kijk maar eens op de site www.coneflower.com , daar staan foto’s en commentaar.

 

ECHINOPS. Kogeldistel. Leuke planten, maar soms wel wat stekelig, vooral het verdroogde blad is heel onplezierig scherp. Veel Kogeldistels zijn waardeloze, hoge, vuilwit bloeiende onkruiden, nog moeilijk op naam te brengen ook, en vaak zaaien ze zich gevaarlijk uit. Er is een jadegroene uit Oost Turkije, E. emiliae, en ach, konden wij haar hier maar kweken! Begin maar met de volgende, die zijn gemakkelijk op een zonnige en droge plaats, wat echter niet wil zeggen, dat het slechte grond moet zijn!

ritro ‘Veitch Blue‘, spreek uit Vietsch Blue, is een bekende en waardevolle plant, die helaas lang niet altijd soortecht geleverd wordt; de echte is laag, met vele diep donkerblauwe bolletjes. Zomerbloeiend, 60 cm hoog, en op droge grond in de volle zon.
€ 2,50

ritro ssp. ruthenicus ‘Platinum Blue’ viel hier op door het zeer fijn ingesneden donkergroene blad. Heeft hier nog niet gebloeid, de bloemen zijn “brilliant hemelsblauw” -laten we het hopen! Hoogte 60 cm, zomerbloeiend als de anderen.
€ 3,00

sphaerocephalus‘Arctic Glow‘ is duidelijk wat forser, 80 tot 90 cm hoog, met bruinrode stelen en flinke witte kogels. Het blad is grijziggroen en ferm gestekeld.
€ 2,50

 

ECHIUM. Slangekruid. Heel ruwe planten met dikke stugge haren bedekt, uit de familie van -hoe kan het anders- de Ruwbladigen, Boraginaceae. In Nederland komt E. vulgare voor, een heel mooi blauw bloeiende plant die we op arme, kalkrijke grond kunnen aantreffen. Voor de tuin is er:                                                

russicum met lange aren in donkerrood. De matgroene, ruw behaarde langwerpige bladeren staan in rozetten, die wintergroen zijn. Hoogte 100 cm. Volle zon, niet moeilijk te kweken. Spectaculair in de bloei, met ruim 80 cm lange aren!
€ 3,00

 

EPILOBIUM: zie Chamerion.

 

EPIMEDIUM. Bisschopsmuts, Elfenbloem, Muiltjesbloem. Een geslacht dat we bijzonder waarderen vanwege hun uiterst sierlijke bloemetjes. Met name de Chinese soorten zijn zo vreselijk mooi, dat je ze wel moét kweken. Tot voor kort deed ik dat in potten, maar dat lukt toch niet op de lange duur, en ik heb ze toen maar uitgeplant, en zie: ze doen het geweldig in de halfschaduw! En nu maar hopen op vele zachte winters achter elkaar, want hun winterhardheid is hier nog niet helemaal duidelijk, vooral door het gebrek aan een echte koude, sneeuwloze, kale winter, maar misschien krijgen we er toch een dit jaar? Gelukkig zijn er heel veel goede nieuwe cv‘s bijgekomen, die, zoals het er nu naar uitziet, goed willen groeien. Deze Chinese Epimediums houden van een beschaduwde, luwe, humusrijke plek, waar je ze in strenge winters moet bedekken met een flinke laag stro; wanneer ze bloeien in het voorjaar, mogen ze best wel wat zon hebben. Wat de bloemen betreft: de buitenste bloembladen worden sepalen genoemd, de binnenste petalen. Er is de laatste jaren veel gekruist, met als resultaat de prachtigste vormen, in kleurencombinaties die we nog niet kenden, hele hoge die je bijna als snijbloem zou kunnen gebruiken, bladkleuren met name in het voorjaar in allerlei schakeringen rood en groen, etc. etc.
De uit Zuid Europa en Noord Afrika afkomstige soorten zijn veel sterker en doen het ook nog op zonnige en droge plekken, en ook in de droge schaduw zijn er geen problemen, al zijn ze natuurlijk het mooist op een goede, vochthoudende grond in de halfschaduw! Deze soorten zijn meest bladhoudend in de winter zolang het niet heel hard vriest, maar in de loop van de nawinter wordt dat blad zó lelijk, dat je het maar beter af kunt knippen: doe dat in ieder geval voordat de jonge bloemstelen te voorschijn gaan komen. Hier het sortiment, eerst de sterke soorten:                                                                                                                                       

grandiflorum ‘Lilafee’ is een oude bekende, die we toch weer hebben opgenomen in het sortiment, omdat hij zo sterk en dankbaar is. Een goede, zij het niet zeer snelle bodembedekker met roodlila bloemetjes. Bladverliezend in de winter, 25 cm hoog.
€ 3,00

perralchicum‘Frohnleiten‘ heeft grote, fel kanariegele bloemen, opvallend geel, maar dan moet het blad wel daarvoor afgesneden zijn om ze goed tot hun recht te laten komen. Het jonge uitlopende blad is aanvankelijk aantrekkelijk roodbruin getint en wordt dan in de loop van de zomer glimmend donkergroen. Ook dit is een sterke en betrouwbare bodembedekker voor schaduw of zon, verdraagt veel. Hoogte tot 40 cm in het blad.
€ 3,00

pinnatum subsp. colchicum ‘Black Sea‘ is een hier gevonden zaailing, zomaar gevonden op het land, met buitengewoon mooi winterblad, dat glanzend leverkleurig bruinzwart is, glimmend in de helaas zo schaarse winterzon. De bloemen zijn bleekgeel-rozig aan lange stelen, in een moeilijk te beschrijven kleur. In de bloei 50 cm hoog, sterk groeiend d.m.v. Rhizomen.
€ 3,00

warleyense ‘Orangekönigin‘ weer van Ernst Pagels, is een sterke en gemakkelijk groeiende cv. met oranje bloemen. Gewoon groen blad. Hoogte 40 cm.
€ 3,00

En nu die prachtige Chinese:
‘Amber Queen‘ is mijn absolute favoriete Epimedium: bloemstelen tot 60 cm lang, helemaal volhangend met grote oranjegele met bruinige bloemen. Een fantastische Chinese cv., voor een beschutte, beschaduwde maar zeker niet te donkere plaats op goede, humeuze grond. Goed beschermen in een koude winter!Naar horen zeggen zelfs als kamerplant te gebruiken! Ook prachtig op een grote pot.
€ 4,00

‘Arctic Wings‘ is een kruising tussen E. latisepalum en E. ogisui met heel grote zuiverwitte bloemen. Een opvallend grootbloemige. Langwerpig, groenblijvend blad.
€ 4,00

‘Domino‘ een prachtige nieuwkomer met langwerpig, gekarteld blad, dat bij het uitkomen sterk gespikkeld en gevlekt rood is, een van de mooiste op dat gebied! Bloemen spiderachtig, crême met rozigbruin kroontje, en ook heel veel daarvan! Hier winterhard, de korte maar heftige winter van eind januari-begin februari 2012 heeft hij gewoon overleefd buiten. Hoogte 40 cm. Een van de meest rijkbloeiende.
€ 6,00

epsteinii is een nieuwkomer, vrij laag blijvend, met grote ronde bloemen die aan de buitenzijde wit zijn en aan de binnenkant paars-paarsbruinzijn, opvallend contrasterend. Een bijzondere soort!
€ 5,00

grandiflorum ‘Akebono‘ heeft witte, met roze doorwaasde bloemen. Klein.
€ 4,00

‘Fire Dragon‘ is een kruising tussen de 2 Chinese soorten, E. davidii en E. leptorrhizum. De buitenste bloembladen, de sepalen,zijn paarsig roze, met daarbinnen de gele binnenste, de petalen, met witte sporen. Een enigszins aparte kleurencombinatie, die je bij Epimediums nergens anders ziet. Nabloei in het najaar.
€ 4,00

‘Flowers of Sulphur‘ is een kruising tussen E. flavum en E. ogisui, waarvan de buitenste bloemblaadjes, de sepalen, wit zijn , en de binnenste, de petalen, licht zwavelgeel. Lange witte sporen. Grootbloemig.
€ 4,00

leptorrhizum is een lage, met kruipende wortelstokjes en niet veel hoger dan 15 cm hier. De bloemen zijn verhoudingsgewijs zeer groot, licht rozerood met donkerrood en staan mooi boven het blad. Het blad heeft een fijnstekelige rand.                                                                                                                                                               € 4,00                                                                                                                                                                        

pauciflorum kruipt laag en langzaam verder, met kleine Hulst-achtige blaadjes. De bloemen zijn redelijk groot voor de plant, wit met een klein beetje roze er in. Hoogte maximaal 15 cm.
€ 3,50

‘Pink Elf‘ moet je heel goed van dichtbij bekijken; van ver af lijken het bloemetjes van niks, maar hoe dichterbij je komt, hoe mooier en subtieler ze worden: roze gespikkelde buitenste bloemblaadjes en in het hart de andere, de petalen dus, donkerrood met een lichtere aanhangsel, de spoor.Heel rijkbloemig, heel veel stelen van bijna 50 cm lengte. Een aanrader, sterk groeiend.                                                                                                      € 4,00                                                                                                                                                                                  

‘Spine Tingler’ en niet ‘Sfinx Twinkler’ en/of andere verschrijvingen. Dit is een waarschijnlijk een tot nu toe onbenaamd soort, verzameld door Darrell Probst, die wij ook kennen van zijn werk aan Coreopsis. Dit is een mooie plant met langwerpig, sterk getand en gestekeld blad en met heel veel gele, spinvormige bloemen van een behoorlijke maat.
€ 5,00

wushanense ‘Caramel‘ is groenblijvend met spits, gestekeld blad dat vaak rood gevlekt is. De bloemen in de kleur van zijn naam zijn heel groot – voor een Epimedium natuurlijk!- en stervormig.De bloemkleur is als de naam: gelig caramelbruin, naar het midden toe bruinrood, en ze staan aan lange, dunne maar heel stevige steeltjes.Onder optimale omstandigheden schijnt hij 1 meter hoogte kunnen worden, al moeten die omstandigheden dan ook wel heel optimaal zijn, eerder in Engeland dan hier. Staat hier al jaren vast, groeit uitstekend en is volstrekt hard.
€ 4,00

Literatuur: de belangstelling voor Epimediums, en dan met name voor de Chinese, is in een stroomversnelling gekomen na het verschijnen van het boek “The Genus Epimedium”, geschreven door William T. Stearn, ISBN 1 84246 039 0, dat boek moet je gewoon hebben! Vooral het titelblad met die énige foto van een intens tevreden kijkende professor met zijn rode kerstkoekjestrommel met daarin een bloeiende Epimedium, steelt de show. Alleen al voor de foto‘s  zou je dit boek moeten hebben. In Amerika is verder een zeer fanatieke verzamelaar, Darrell Probst, met een website: www. home.earthlink.net/~darrellpro/: kan dat niet eenvoudiger? Staan wel heel veel foto‘s op! Verder zijn er in “Gartenpraxis” 3 artikelen verschenen over de nieuwe soorten, in de nummers van september, oktober en november 2007.
Nog een waarschuwing: alle Epimediums zijn zeer gevoelig voor vraat van de larve van de taxuskever, een vieze vuilwitte, kommavormige larve met een bruine kop. Dood ze zonder medelijden! Vooral komen ze voor bij potkweek van Epimediums, maar we zien ze ook vaak bij Heuchera, Tiarella, sommige Geraniums, Sedum en Primula‘s.

 

ERYNGIUM. Zilverdistel, Framboosdistel, Zeedistel. De meeste mensen zijn gefascineerd door het typische blauw van de Eryngiums, vaak is dat een soort staalblauw. Helaas zijn ze moeilijk op onze zure zandgrond, ze houden van een lichte kalkrijke klei, dus bij uitstek zijn ze geschikt voor de Noordoostpolder. Ook houden ze niet van potkweek. Dit hele verhaal geldt vooral voor de Europese soorten, want er is namelijk nog een categorie, die uit Noord en Zuid Amerika. Deze hebben eigenlijk allemaal smal, meest sterk gezaagd en scherpblad in grote groenblijvende rozetten. Uit het hart daarvan komen de vaak lange, stevige bloemstelenmet aan het eind daarvan de bloemetjes in de vorm van bolletjes, korfjes of aartjes, in groen, wit of bruinrood. Helemaal 100% winterhard zijn ze geen van alle, maar op een zeer zonnige, goed gedraineerde plek doen ze het meestal wel. Wel dekken in strenge winters. Ze hebben allemaal een uitgesproken, architectonisch sterke, vorm.
 

agavifolium heeft heel groot en misschien ook wel enigszins grof grasgroen blad in rozetten, met bloemstelen tot 120 cm hoog. De bloemetjes zijn groen, in het najaar bruin verkleurend aan dikke bloemstelen, die aan het eind omgekeerd parapluvormig vertakken. Net als de andere in de reeks moet ook E. agavifolium in strenge winters gedekt worden, bij voorkeur met stro: als het weer gaat dooien onmiddellijk eraf halen! Dit is dus de Agave-bladerige Eryngium, afkomstig uit Argentinië.
€ 3,00

decaisneanum lijkt eigenlijk het meest op een heel slanke, kleinbloemige Sanguisorba, tot dat je wat beter naar de bladeren kijkt. Die zijn heel smal, lijnvormig haast, en staan in dichte rozetten. Daaruit komen de meer dan manshoge bloemstelen te voorschijn, rijkelijk vertakt met heel veel roodbruine, langwerpige bloemetjes als die van de Pimpernel. Hier niet erg hard, maar in de “Long Border” op Great Dixter staat een prachtige groep, die begin oktober nog volop bloeide. Hopelijk in 2013 leverbaar.
€ 3,50

eburneum komt ook uit Zuid Amerika en heeft heel smal, groen, stekelig blad waaruit de wel 150 cm hoge, aan het eind vertakte bloemstelen komen. Kleine korfjes zijn dat, met ivoorwitte (-eburneum) bloemetjes. Warm en zonnig, perfecte drainage, en ook na de winter van 2010-2011 goed hard hier. Laatbloeiend.
€ 3,00

yuccifolium heeft tamelijk smal blauwgrijs blad, dat weinig stekelig is en witte ronde bloemetjes. Hoogte 100 cm. Uit Noord Amerika, een prairieplant, dus perfecte drainage graag. Een slanke, opstaande plant met weinig blad. Deze is in tegenstelling tot de voorgaande bladverliezend, en daardoor heel goed tegen onze winters bestand.
€ 3,00

Literatuur: de Hardy Plant Society uit Engeland geeft geregeld kleine boekjes uit over specifieke plantengeslachten, en over de Schermbloemen is er ook een: “Umbellifers”, geschreven door Tim Ingram. Moet je tegenaan lopen, vrees ik.

 

EUPATORIUM. Leverkruid, Koninginnekruid. Wie deze plant niet kent, of – erger nog- niet in zijn tuin heeft staan, die heeft de afgelopen 20 jaren niet zo goed opgelet. Ze blijven onverslaanbaar als ruggegraat van een grote border, achterin, waar ze in de nazomer en herfst domineren met hun grote, min of meer platte bloemschermen in purperrood, in een enkel geval ook in wit. Onuitroeibaar zijn ze ook bijna: woekeren doen ze absoluut niet, maar het worden wel grote planten en hun wortelstokken zijn hard als beton, maar dat heeft ook weer zo zijn voordeel, je raakt ze niet gemakkelijk kwijt. Ze groeien op vrijwel elke grondsoort en alleen bij extreme droogte laten ze de kop hangen. Er is behoorlijk wat keuze, maar afgezien dan van die ene witte is er in essentie alleen wat verschil in hoogte , en maar een beetje in kleur. Volgens de laatste nomenclatuurtechnischeinzichten, eind 2008,behoren ze bijna allemaal tot de Atropurpureum Groep binnen E. maculatum. Ik dacht dat dit de laatste wijzigingen waren, maar daarin was ik abuis: we noemen dit geslacht nu Eutrochium, maar U neemt het mij toch niet kwalijk, dat ik daar nog even niet aan meedoe?
 

maculatum‘Album‘ wordt wel heel erg hoog hier, ver over de 200 cm, en bloeit met grote witte schermen in nazomer. Helaas vind ik hem alleen in knopstadium echt mooi, tijdens de eigenlijke bloei verbruinen de bloemetjes snel. Groen blad, grof, groene holle stelen. Een echte bordervuller. Beter bekend onder zijn oude naam E. purpureum `Album`. Wordt in goede jaren wel 250 cm hoog.
€ 3,50

maculatum‘Ankum‘s August‘ is een selectie van hier, duidelijk lager dan de andere, maar toch ook weer niet zo klein om van een dwerg te spreken, met meer schermen, die kleiner zijn en donkerder rood dan die van de bekende hoge cv‘s. Hoogte toch nog wel 140 cm, relatief laag eigenlijk wel. We hebben dit jaar ook een andere kleine : ‘Phantom’. Beide
€ 3,50
     
maculatum‘Atropurpureum‘ de blikvanger, de bekende nazomer bloeier, met al die schermen in wijnrood, als je die kleur zo noemen mag, het is een prettige kleur donkerrood. Tot 180 cm hoog, altijd rechtop staand, en lang doorbloeiend. In iedere tuin zou er een moeten staan, als er voldoende ruimte is, maar die moet te vinden zijn. Koop wel de goede: er zijn veel inferieure vormen met lichtroze bloemen in omloop, meestal zaailingen, die dan goedkoop mogen zijn, maar je betreurt zo‘n aankoop nog jaren.
€ 3,50

maculatum “Baan 1” Er zijn al zoveel Eupatorium‘s, dat je je rustig zou kunnen afvragen, of het nu zo nodig is om er weer een te selecteren. Toch heb ik dat gedaan, omdat ik deze werkelijk beter vind: dieprode stelen, stevig, en heel veel donker roodroze bloemen in schermen, die niet alleen bovenop staan, maar ook langs de stelen staan heel veel –weliswaar kleinere- zijschermpjes. Hoogte 180 cm.
€ 3,50

maculatum ‘Augustrubin‘ is een Duitse selectie, die duidelijk eerder bloeit en donkerder rode bloemen heeft, maar aan de andere kant ook erg traag groeit. Spaarzaam leverbaar daardoor.
€ 3,50

maculatum ‘Riesenschirm‘ hoe langer ik deze cv. kweek, hoe minder ik ervan overtuigd ben of deze wel voldoende afwijkt van ‘Atropurpureum‘. De schermen moeten veel groter worden, zeker na een aantal jaren vaststaan, maar toch betwijfel ik dat, hier op de kwekerij is er niets van te zien.
€ 3,50

Literatuur: weinig, maar er is een Trial in Wisley geweest en de resultaten daarvan zijn terug te vinden in “The Plantsman”, 4-2007.

 

EUPHORBIA. Wolfsmelk. Gelukkig hebben we voor dit geslacht een specialist in Nederland, Hans Kramer van de Hesssenhof, die al die nieuwe Euphorbia soorten en cv‘s voor ons mag uitproberen, voordat wij er ons aan wagen! Hij woont ook nog op de koudste plek van het land, en dat komt des te beter uit, want wij zijn er hier al heel wat kwijtgeraakt. Overmoedig, tot de volgende klap! En die komt vroeg of laat.Dat we het blijven proberen pleit wel voor de Euphorbia‘s: het is een prachtig geslacht met altijd weer nieuwe bladvormen, kleuren , en altijd met een sterke vorm. Ik heb hier de hoop opgegeven om buiten van die enorme wintergroene bossen E. characias subsp. wulfenii te krijgen, daarvoor is het hier toch te guur, maar bij ons in de koude kas gaat dat probleemloos, en daar zaaien ze zich ook als onkruid uit. Dat doet dus Euphorbia‘s de das om: koude oostenwind, en kale vorst met zon erbij, dat is héél slecht voor ze. Probeer ze wel, maar pak ze bij dat soort weer in met een koker van noppenfolie, gevuld met oud blad of stro; bij dooi meteen weer verwijderen, ze rotten snel!
De bladverliezende zijn sterker, en toch kunnen de soorten uit de Himalaya ook maar beter gedekt worden bij ernstige koude.
 

amygdaloides var. robbiae heeft heel donkergroen, glimmend blad in strakke rozetten rond de stelen, het is een wintergroen struikje, dat je op het eerste gezicht zou kunnen verwarren met een Daphne, totdat je de bloemen ziet natuurlijk. Deze zijn groenig geel en verschijnen al vroeg in maart, zeker als de winter niet al te streng geweest is. Deze soort verspreidt zich d.m.v. ondergrondse uitlopers en doet dat behoorlijk snel, waardoor er al binnen een jaar of twee een flinke mat planten ontstaat, maar mocht het teveel worden, een strenge winter toomt haar wel weer in. Deze plant doet het goed in de zon, maar haar belangrijkste eigenschap is, dat ze ook wil groeien in de allerdonkerste schaduw, op van die plaatsen waar alleen Klimop het nog doet. Haar enige fout is eigenlijk haar winterhardheid, die wij voor 95% garanderen, maar het kan een keer mis gaan; zij is hier in de afgelopen 20 jaar wel een paar keer zwaar beschadigd geweest, maar nooit helemaal verdwenen. Hoogte 35 tot 40 cm.
€ 2,50

Voor de verzamelaars heb ik genoeg collega‘s, die veel meer van Euphorbia‘s weten dan ik, en zij hebben waarschijnlijk minder vorstschade gehad???