Vaste planten: b

  
B. sphaerocarpa               Brunnera 'Looking Glass'           B. 'Gold & Brown'       
 

BAPTISIA. “False Indigo”, er is geen Nederlandse naam voor dit geslacht naar ik weet, maar dat zegt niet veel: wist u dat de Nederlandse naam voor Pachysandra “Grote Mannen” is? ( dank aan Marni‘s). Prairieplanten zijn immens populair geworden de laatste jaren, en dat hebben we o.a.te danken aan Piet Oudolf en Cassian Schmidt die ons met groot succes deze planten hebben leren kennen en toepassen. We zien ze nu overal, met de Echinacea‘s als climaxgewas, die verkrijgbaar zijn in een ongekend kleurengamma, q.v. Baptisia‘s zijn dus ook prairieplanten uit de USA, die weliswaar verwant zijn aan Lupines, maar Baptisia‘s zijn veel eleganter, en nog belangrijker: zeer langlevend! Ons grootste exemplaar van B. alba var. macrophylla staat al meer dan 20 jaar vast en is nu toch zeker 150 bij 150 cm groot. Bij de eerste vorst in november worden het blad en de zaaddozen helemaal zwart, en bij de eerste de beste kleine storm breekt het hele zaakje bij de grond af en blijft als een hulpeloze bos achter, als een schaap dat in de sloot gerold is, met de poten omhoog. In het wild gaat zo‘n bos dan over de prairie rollen en zo worden de zaden verspreid. De nomenclatuur is naar beste weten bijgesteld volgens de laatste voorschriften.

alba var. macrophylla (syn. B. leucantha) wordt meer dan 150 cm hoog, al moet je daar wel een jaar of 8 minimaal op wachten, maar het gebeurt! Dikke stelen komen in het voorjaar kaal als asperges uit de grond, ontvouwen hun blad tot een brede struik blauwgroen en dan komen in de voorzomer de vele strakke aren met witte Vlinderbloemen, een prachtig gezicht. Een eersteklas solitair voor een zonnige plaats, waar we hem ongestoord groter kunnen laten worden. Een trage groeier.
€ 5,00

australis is die bekende Baptisia, een stevige opgaande bos blauwgroen blad met aan het eind van de stelen trossen indigoblauwe bloemen, en inderdaad, deze plant wordt ook als verfplant gebruikt. Hij wordt hier ongeveer een meter hoog. Een langlevende, gemakkelijke maar ook tamelijk trage plant. Onze selectie is mooi levendig blauw, niet dof. Er zijn vrij sterke “klonale” verschillen in deze soort. Dit jaar, 2012, hebben we waarschijnlijk ook wat planten van B. australis ‘Alba’, maar er moet eerst gekeken worden in de bloei wat dit precies is.
€ 3,50

australis var. minor is een zeldzame miniatuur uitvoering van bovenstaande, niet hoger dan 50 cm, en in alle delen kleiner. De trossen staan schuin uit en zijn in schaal kleiner, maar eigenlijk opvallender dan bij B. australis “gewoon”. Een keurig klein struikje, sterk vertakt. Heel langzaam en schaars! Niet alle planten bloeien even rijk, het hangt er vanaf of het zaad ook van een rijkbloeiende plant geoogst is. In 2014 hopen we een roze bloeiende variant aan te kunnen bieden.
€ 4,00

bracteatavar. leucophaea (syn. B. leucophaea), “Buffalo Pea”, is een laagblijvende, breed uitgroeiende soort met korte, gebogen aartjes in crêmewit of bleek geel, dat wisselt nog wel eens. Dit maakt het determineren van Baptisia‘s ook zo moeilijk, het feit dat de zelfde soort zowel geel kan bloeien als blauw. De onze is bleekgeel, met bloemen doe a.h.w. schuin wegpiepen onder het lichtgroene blad. Hoogte 50 cm en ongeveer net zo breed. Schaars en lang niet altijd leverbaar.
€ 5,00

‘Carolina Moonlight‘ weer zo‘n prachtige nieuwe invoering, een kruising tussen B. sphaerocarpa en B. alba, met blauwgroen blad. Zeer rijkbloeiend met 40 cm lange aren in zacht botergeel. Bijzonder en schaars! Tot 100 cm hoog.
€ 6,00

'Chocolate Chip‘ een vreemde eend met bruine bloemen, die een smal geel randje hebben. Blijft zo‘n 60 cm hoog. Ook bepaald niet algemeen. De komende 2 jaren hebben we hier zaailingen van: heel verassend was een geelbladige- maar die houden we nog even zelf; intussen heeft deze gebloeid in een oninteressante modderkleur en mag alleen blijven als het blad blijvend mooi geel is. We hebben ook een steenrode met gele rand gevonden, die ziet er een stuk interessanter uit!
€ 6,00

pendula is een slanke witbloeiende, met antracietzwarte stelen. Hij is nauw verwant aan B. alba var. macrophylla, en wordt daarom ook wel B. alba var. alba genoemd. Deze B. pendula is in alle delen wat kleiner en fijner. Hoogte 60-70 cm. Volop leverbaar!
€ 4,00

‘Purple Smoke‘ is een toevalskruising tussen B. alba en B. australis var. minor en hij heeft de anthracietzwarte stelen van de eerste en de bloemkleur van de tweede; zij het een ietsje paarser. Groeit goed hier, maar de vermeerdering! Moet uit stek, maar er zit niet zoveel stek aan, en de beworteling verloopt ook niet zo geweldig; schaars dus en flink duur! Hoogte 80 cm. Wel erg mooi trouwens. Bij ons na 10 jaar vaststaan zijn het grote, zeer stevige en compacte struiken geworden, die probleemloos elke droogte doorstaan. Het kost wat en het duurt even, maar dan heb je ook iets moois!
€ 6,00

sphaerocarpa heeft gele bloemen, in gewoon krachtig geel, en blauwgroen blad. Deze woekert niet, integendeel, ook deze doet het kalm aan. Groeiwijze als B. australis. Hoogte 60 cm. De zaaddozen zijn rond en keihard.
€ 5,00

'Starlight Prairieblues' is de eerste uit een nieuwe reeks Baptisia‘s, speciaal voor meer algemeen tuingebruik ontwikkeld, en niet alleen maar voor de gevorderde bestemd. Een behoorlijk forse plant met zachtblauwe bloemen, die een witte kiel hebben –zo heet in de familie der Vlinderbloemigen de onderlip. Hoogte 100 cm, voorzomer. Heel veel zon graag en niet teveel concurrerende planten er om heen.Indien leverbaar                   
€ 6,00                                                                                                                                                                               

‘Twilite Prairieblues‘ heeft warmpaarse bloemen met een gele kiel, een gloedvolle kleur! Hoogte 100 cm, standplaats en grondsoort als alle andere. Goed doorlatende, voedzame grond dus. Gebruik bij twijfel anders maar Bentonit, daar zijn alle prairiebewoners gek op. Bentonit is een kleimineraal, verkrijgbaar bij de betere toeleverancier, maar het blijft vaak even zoeken! In de loop van 2012 zal ‘Solar Flare‘hopelijk leverbaar zijn, een opvallend geel met bruine.
€ 6,00
 

Zaailingen: in de loop van de afgelopen jaren hebben we heel wat zaailingen uitgeplant en tot bloei laten komen, waarvan slechts een heel klein aantalis geselecteerd om verder gekweekt en benaamd te worden: een grote gele met bruine b.v., of een steenrode met een geel randje en een marineblauwe: in de loop van de komende -zeg 10 jaar- zullen die allemaal leverbaar worden. De niet geselecteerde planten zullen we dit voorjaar scheuren en oppotten.Daar zitten toch heel mooie tussen!
€ 6,00

Literatuur: er is een boek, maar dat is onleesbaar. Kijk maar eens op www.plantdelights.com voor mooie plaatjes. En natuurlijk in “The Plantsman”, 4-2006, altijd goed en gedegen!

 

BEGONIA . Begonia’s, hier? Ja hoor, zoals bijna elk plantengeslacht zo zijn revival kent, zijn nu de Begonia’s aan de beurt, daarbij ongetwijfeld geholpen door de grote populariteit van de ”Exotic Garden”op Great Dixter, waar wijlen Christopher Lloyd de rozentuin van zijn moeder omspitte en verving door een bonte mengeling van Dahlia’s, tropische bladplanten en andere exoten. Een van de opvallendste planten in die tuin is:         

luxurians een weelderige, opgaande forse plant, onder ideale omstandigheden meer dan 200 cm hoog wordend. De bladeren zijn diep handvormig ingesneden en kunnen wel 25 cm breed en lang worden. Een vorstelijke plant mogen we wel zeggen, die graag beschut tegen de wind staat in de schaduw of halfschaduw, en natuurlijk moeten we hem vorstvrij overwinteren! Er schijnen ook bloemen aan te komen, maar die vallen in het niet vergeleken met het blad.
€ 3,50

Afgeleid van Begonia rex zijn er nog enkele nieuwe af en toe leverbaar,

‘Silver Splendor’ b.v., met sterk getekend zilver metallic blad en best wel aardige rozerode bloemen. Kleinblijvend en ook heel mooi op een pot. Heel anders en minder royaal dan B. luxurians.

 

BRUNNERA. Kaukasische Vergeet-mij-niet. Waarschijnlijk de meest geliefde tuinplant van de afgelopen jaren was en is nog steeds een Brunnera, t.w. ‘Jack Frost‘, en dat verbaast mij niets: het is een schitterende bladplant met metalliczilver-groene bladeren, sterk en voor zon of schaduw. Plant deze zilverbladige typen op een halfbeschaduwde of zonnige plek , vooral tijdens de bloei kunnen ze wel wat licht gebruiken. De groenbladige kunnen wat meer schaduw aan. Na de bloei ontwikkelt het blad zich pas echt en vormt dan een grote massa bodembedekkend, hartvormig blad. Ideale planten eigenlijk wel!                                       

macrophylla ‘Emerald Mist’ is een aanvulling op het sortiment, waarin al heel watmin of meer identieke cv’s voorhanden zijn, maar dit is een prima aanvulling: donkergroen,harig blad met gedempt zilveren vlekken, eigenlijk wel vrij moeilijk om precies te beschrijven. Het blijft een compacte plant, met blauwe bloemen. Goede aanwinst, duidelijk wat anders.
€ 3,50

macrophylla ‘Jack Frost‘ is een superplant, die beslist “Plant van het Jaar 201…”zal worden, zonder twijfel ! Zelden een mooiere bladplant gezien, met metallic zilveren blad, met groenige nerven dooraderd, een spinnenweb van zilver en groen. Als bijkomend voordeel blijkt deze ook zonder problemen in de volle zon te kunnen staan, wat in een heel droge zomer geen overbodige luxe is. Bloemetjes blauw, goed in harmonie met het blad, in losse trosjes, als je dat zo noemen mag.
€ 3,50

macrophylla `King`s Ransom` is een sport uit `Jack Frost`, met dezelfde metallicgrijszilveren bladeren, maar die zijn hier met een geel en witte brede randafgezet. De kleur verandert in de loop van het seizoen. Mooie nieuwe introductie.
€ 3,50

macrophylla‘Looking Glass‘ is ook behoorlijk nieuw, met vrijwel effen zilverwit blad, nog veel zilveriger dan ‘Jack Frost‘, maar zonder diens groenige nerven. Mooier ook? Dat is een kwestie van smaak, waarover wij, zoals bekend, graag willen twisten. Bloemetjes blauw.
€ 3,50

macrophylla ‘Mr. Morse‘ is de witbloeiende ‘Jack Frost‘ Meer hoeven we er eigenlijk niet over te zeggen, alleen dat het blad nòg groter is dan dat van zijn meer dan geestelijke vader. De naam is wat vreemd: ‘Jack Frost‘ betekent “Koning Winter‘ en heeft verder niets te maken met de door ons allen geliefde Engelse detective!
€ 3,50

Literatuur: “Gartenpraxis”, november 2002. Er komt een mooie reeks nieuwe aan van onze Belgische collega Chris Ghyselen, mooi qua blad en enkele ook mooi qua bloem, tweekleurig blauw met wit, ‘Henry’s Eyes’.Deze tweekleurige zijn veel moeilijker te vermeerderen en zullen daardoor voorlopig schaars en duur blijven. Ook heb ik daar eentje met wonderschoon gevormd blad gezien, en eentje die werkelijk glanzend zilverkleurig is. (zie foto site).