L

LATHYRUS. Pronkerwt, maar gebruik maar gewoon het woord Lathyrus, ik kan me niet voorstellen, dat er iemand is die deze plant niet kent. Ik kweek alleen de overjarige, die helaas geen enkele geur hebben, maar die wel erg rijk bloeien. Er zijn klimmende en niet klimmende overjarige, en er is ook nog een grote groep bijzondere eenjarige, zoals L. chloranthus in chloorgroen.
                                                                                 

aureus is niet L. transsylvanicus, wat we lang hebben gedacht bij gebrek aan verdere informatie. Deze niet-klimmende Lathyrus groeit breed uit, een beetje struikachtig, en heeft aan het einde van de takken trosjes lichtgele bloemen, groeiwijze als van L. vernus, maar wat breder uitgroeiend. Het blad is van dat typische lichtgroene Sterk, langlevend, maar ook erg langzaam groeiend. Zon, vast laten staan. Niet altijd leverbaar, de muizen zijn gek op de zaden!
€ 3,00

roseus is een klein en bijzonder fijn struikje vooral, met fijne kleine blaadjes, fris en licht is het allemaal, fijntjes bebloemd met kleine helderroze bloemetjes. Voor een halfbeschaduwde plek, waar zij langzaam verder mag groeien, in alle rust en kalmte. Hoogte 40 cm. Trage starter, zaailingen van 1 jaar oud zijn nauwelijks zichtbaar eigenlijk.
€ 3,00

transsylvanicus uit Roemenië, om precies te zijn uit “Dracula land” is een prachtige opgaande soort, hier tot 80 cm, met in het voorjaar opstaande trossen oranjegele met gele bloemen. Een van de allermooiste, maar traag en moeilijk vermeerderbaar.
€ 3,50

vernus is de Voorjaars Lathyrus, een verrassing voor iedereen, die haar nog niet kent. In de tweede helft van april komen op dit lage struikje massa‘s bloemen in wit (zeldzaam nog), roze met wit, paarsblauw met wit of effen blauwpaars. Er bestaan heel wat apart benaamde cv‘s: L. vernus ‘Alboroseus‘ is dus wit met roze, ‘Albus‘ is de zeldzame zuiver witte vorm, en L. vernus ‘Flaccidus‘ heeft draadsmal blad en lilablauwe bloemen: onze kloon hiervan bloeit buitengewoon rijk; L.vernus gracilis schijnt deze ook wel te heten. Hoogte van alle tussen de 25 en 35 cm. Literatuur: er is in 2005 een nieuw boekje uitgekomen, geschreven door Graham Rice, “The Sweet Pea Book”, ISBN 0 7134 8945 6, waar eigenlijk alles wel in staat, met veel foto‘s van met name de eenjarige. V.a. € 2,50

 

LAVANDULA. Lavendel. Eigenlijk halfheesters, die wij in het dagelijks gebruik tot de vaste planten rekenen. Wij laten dit geslacht helemaal over aan Roger en Linda Bastin in Zuid Limburg, die al de Nationale Collectie onderhouden. Zij hebben ze echt allemaal, maar ik blijf er toch een of
twee kweken om aan de dagelijkse vraag naar heel gewone, sterke en diep donkerpaarsblauwe cv‘s te voldoen, om haagjes van te maken b.v. De beste is m.i. nog steeds:
                                                       

angustifolia ‘Hidcote‘ overbekend, maar dat wil niet zeggen, dat hij niet deugt: integendeel, dit is de beste lage, donker paarsblauwe Lavendel, compact groeiend en overal geschikt voor. Tot 40 cm hoog. Snoeien eind april, wanneer hij goed aan de groei is, en dan niet te diep in het oude hout. Wilt u ze compact houden, dan betekent dat, dat u vanaf het eerste jaar na planten moet beginnen met snoeien. Koop nooit van die goedkope, uit zaad gekweekte planten, die deugen niet! Literatuur: er is nu een goed boek, met foto‘s in duidelijke kleuren: “The Genus Lavandula”, geschreven door Tim Upson en Susyn Andrews, ISBN 1 84246 010 2, in de Kew serie, van meer dan uitstekende kwaliteit! In dezelfde serie hebben we het boek over Epimediums van William T. Stearn en het boek over Sorbus door Hugh McAllister. Topklasse! Het is niet eenvoudig om al die kleuren paars, lila en lilapaars en paarslila van elkaar te onderscheiden op foto’s.
€ 2,50

 

LAVATERA. Struikmalve. Een sensatie was het, toen zo‘n 20 jaar geleden alweer Lavatera ‘Barnsley‘ op de markt kwam: enorme struiken, de hele zomer doorbloeiend met lichtroze bloemen; in Engeland heb ik wel exemplaren van 3 bij 3 meter zowat gezien. Maar ze gingen niet lang mee, en na een jaar of 3 waren ze zó verhout, dat ze in de eerste de beste winter bezweken, meestal door teveel wind in combinatie met kale vorst. Lavatera‘s zijn uitermate geschikt om een grote kale plek op te vullen, of om een grote border wat instant kleur te geven, “a big bang for the buck”. We gebruiken ze dan ook nog steeds, maar dan liever de wat kleinere, zoals:                                                                                                                                                                          

‘Barnsley Baby‘ is een mini uitvoering van de vaak veel te grote ‘Barnsley’, en is verder precies het zelfde, rozige-witte bloemen met een roodachtig hart. Wijkt van de volgende af door de veel kleinere bloemen en het veel kleinere, grijzig behaarde blad. Hoogte 80 cm, daar houdt het wel zo’n beetje mee op.
€ 2,50

clementii ‘Blushing Bride‘ is een wat kleinere versie van ‘Barnsley‘, met identieke bloemen in witte bloemen met een rode ring in het hart, roze verbloeiend. Zo‘n 125 cm hoog en 100 cm breed, en daardoor ook geschikt voor de kleinere tuin. In strenge winters wordt zij niet oud.
€ 2,50

‘White Angel’ is de goed winterharde witte, die in tegenstelling tot de andere, in de winter
helemaal afsterft en altijd weer terugkomt. Hoogte 150 cm.
€ 3,00

 

LIRIOPE. Leliegras. Zo zien ze er inderdaad uit, breedbladig grasachtig en behorend tot de Lelie- achtigen. Ze breiden zich matig sterk uit door uitlopers en ze zijn wintergroen. Vaak gebruikt als randplant, maar wie heeft er nog van die randen? Waardevol door hun late bloei.
 

muscari `Royal Blue` bloeit heel rijk met heel veel aartjes, die sterk op Muscari-Blauwe druifjes lijken, maar dan wel in een heel andere tijd van het jaar: september-oktober. Blad niet al te breed, en de aartjes komen daar goed bovenuit. Zon of lichte schaduw, maar in de zon bloeien ze beter. Hoogte 30-35 cm. Bij strenge vorst zijn ze niet helemaal bladhoudend!
€ 3,50LOBELIA. Dit geslacht blijft niet beperkt tot lage, vrolijk bloeiende eenjarigen, integendeel, we zien steeds meer de hoge, opvallend gekleurde aren van de Lobelia`s in onze tuinen verschijnen. Vroeger ging dat niet, ze vroren in elke winter dood, maar nu gebeurt dat bijna nooit meer- hopen we dan maar. Uit rozetten vettige glimmende, vaak rood aangelopen bladeren, wintergroen, komen echt dikke stelen met daaraan in de zomer opvallend gekleurde bloemen. Kleuren als echt felrood, diep paarsblauw, karmijn, kortom allemaal nogal primair en fel, zien we hier. Er is veel keuze, wij hebben er 2, maar dat zouden er veel meer kunnen zijn, als ze wat meer verschillend zouden zijn- en dat zijn ze dus niet. Voor goede, bij voorkeur vochtige grond in de volle zon. Als het een beetje gaat vriezen, zeg naar de minus 8 en erger, dek ze dan af met een flinke laag stro.

‘Hadspen Purple‘ is een van die grote nieuwe Lobelia‘s, die we steeds meer zien. Hoge strakke bloemstelen, bezet met – in dit geval- warmpaarse bloemen boven wintergroene rozetten glimmend blad. Deze bleek in de nare winter van 2011-2012 helemaal winterhard te zijn, zonder bedekking!
€ 3,50

‘Tania‘ net zo statig, maar nu meer roodpaars. Beide worden op mijn tamelijk droge grond ongeveer 130 cm hoog, maar het kan veel hoger op natte grond. Rijkbloeiend roodpaars-paarsrood, wat je wilt.
€ 3,50

 

LYCHNIS. Koekoeksbloem, Prikneus, Brandende Liefde. Bekend en zeer terecht vaak verguisd door hun ordinaire wijze van plant-zijn: grof en lelijk blad, slordig groeiend, kortlevend en vaak geplaagd door wortelluis. Maar er is van de Prikneus, L. coronaria, een wel heel opvallende cv.:                                     

coronaria ‘Gardeners World‘ met gevulde bloemen in een intens donkerrood, gloeiend en van verre al te zien. Niet uw smaak? Zoals we weten kun je juist over smaak uitgebreid twisten, en deze Lychnis lijkt mij daar een uitstekend startonderwerp voor. Het blad is van het bekende grijsviltige, in rozetten. Hoogte 60 cm, redelijk langlevend, zeker een jaar of 3 wel. Steriel, nooit zaailingen. Ik geloof, dat de naam te maken heeft met Geoff Hamilton, de presentator van Gardeners World, die toen net, zeer onverwacht, overleden was.
€ 3,50

flos-cuculi ‘Jenny’ een gevuldbloemige Koekoeksbloem, heel bijzonder? Sierlijk gevulde warmroze knoopjes aan stevige dunne steeltjes boven groenblijvende rozetten donkergroen smal blad. Nog niet zo heel lang geleden in het wild verzameld, kwekersrechtelijk beschermd N.B.! en nu door weefselkweek vermeerderd, waardoor er bijzonder sterke en langlevende nakomelingen zijn; vroeger was dat wel anders, uit stek vermeerderd materiaal was zwak en ziektegevoelig. In het wild worden geregeld gevuldbloemige Koekoeksbloemen gevonden, heel zeldzaam zouden ze niet moeten zijn. Hoogte 80 cm. Voor goede vochthoudende grond in de zon.
€ 3,50